Sakartvelo demokratijai kilo pavojus, įspėja Europos Parlamentas

Trečiadienį europarlamentarai įspėjo, kad demokratijos regresas Sakartvele prieštarauja šalies siekiams tapti ES nare ir kelia grėsmę šalies euroatlantinei integracijai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Asociatyvi Christian Lue/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nepaisant Sakartvelui praėjusį gruodį suteikto ES kandidatės statuso, šalį valdanti partija „Gruzijos svajonė“, kuri, tikėtina, gali laimėti spalio 26 d. vyksiančius parlamento rinkimus, vykdo autoritarinę darbotvarkę, ribojančią žiniasklaidos ir LGBT bendruomenės teises, pažymima trečiadienį priimtoje Europos Parlamento (EP) rezoliucijoje. 

Rinkimų kodekso pakeitimai ir nauji įstatymai dėl užsienio įtakos skaidrumo, dėl šeimos vertybių ir nepilnamečių apsaugos pažeidžia saviraiškos laisvę, cenzūruoja žiniasklaidą, apriboja kritišką nuomonę pilietinėje visuomenėje ir diskriminuoja pažeidžiamus asmenis, įsitikinę EP nariai. Jie pažymi, kad jei minėti teisės aktai nebus panaikinti, nepavyks pasiekti pažangos Sakartvelo santykiuose su ES.

Europarlamentarai ragina atlikti išsamų tyrimą dėl žiaurių policijos veiksmų per taikius pavasario protestus prieš įstatymą dėl užsienio įtakos skaidrumo, kuriuo Vakarų remiama žiniasklaida ir nevyriausybinės organizacijos prilygintos užsienio agentams. EP nariai taip pat susirūpinę dėl neapykantos ir bauginimo atmosferos, kurią kursto Sakartvelo vyriausybės atstovų ir politinių lyderių pareiškimai. Jie smerkia oligarcho ir partijos „Gruzijos svajonė“ garbės pirmininko Bidzinos Ivanišvili ir vyriausybės vadovaujančių asmenų pasisakymus, kuriuose grasinama uždrausti opozicines partijas.

Atsižvelgdamas į minėtą situaciją, Europos Parlamentas ragina įšaldyti visą Sakartvelo vyriausybei teikiamą ES finansavimą, kol nebus atšaukti minėti nedemokratiški įstatymai ir nustatyti griežtas bet kokio būsimo finansinio išmokėjimo Sakartvelo vyriausybei sąlygas.

EP nariai primena, kad praėjusį gruodį Sakartvelui suteiktas ES kandidatės statusas su sąlyga, kad šalis imsis 2023 m. lapkričio 8 d. Komisijos rekomendacijoje nustatytų veiksmų. Neseniai priimti teisės aktai akivaizdžiai prieštarauja šiam užmojui ir tokiu būdu stabdo Sakartvelo integraciją į ES, priduria europarlamentarai.

Jie įsitikinę, kad būsimi rinkimai turės lemiamos įtakos būsimam Sakartvelo demokratiniam vystymuisi ir geopolitiniam pasirinkimui, taip pat šalies gebėjimui daryti pažangą siekiant tapti ES nare. Europarlamentarai ragina Sakartvelo institucijas užtikrinti, kad būsimi parlamento rinkimai atitiktų aukščiausius tarptautinius standartus, garantuojant skaidrų, laisvą ir sąžiningą procesą, kuris atspindėtų demokratinę žmonių valią.

EP rezoliucijoje, kuriai pritarė 495 EP nariai, 73 nepritarė, o 86 susilaikė, ES ir jos valstybės raginamos patraukti atsakomybėn ir taikyti asmenines sankcijas visiems už kenkimą demokratijai Sakartvele atsakingiems asmenims, įskaitant ir B. Ivanišviliui.
Naujesnė Senesni