Popiežius Pranciškus raginamas atšaukti draudimą, nutaikytą į translyčius asmenis

Popiežius Pranciškus šeštadienį buvo paragintas panaikinti Katalikų bažnyčioje galiojantį draudimą rūpintis translyčiais asmenimis, kai surengė susitikimą su LGBTQ+ teisių aktyvistais.

Popiežius Pranciškus | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/franciscus/


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Prieš pusmetį Vatikano doktrinos dikasterija – institucija, formuluojanti katalikų tikėjimo doktriną – paskelbė dokumentą „Dignitas infinita“ (lt. „Begalinis orumas“), kuriame „ryžtingai atmetė“ medicininės ir psichologinės pagalbos galimybes translyčiams asmenims, keičiantiems lytį.

Šiuo metu Katalikų bažnyčia oficialiai nepripažįsta lyties keitimo ar nebinarinės lyties tapatybės, nors JAV yra nutikęs precedentas, kai katalikų vyskupija oficialiai pripažino vienuolį, kuriam atliktas lyties keitimas.

Šeštadienį popiežius Pranciškus surengė nenumatytą privatų susitikimą su grupe Amerikos katalikų translyčių teisių aktyvistų ir jų palaikytojų pensione, kuriame šiuo metu jis gydomas.

Pontifikas bendravo su translyčiais katalikais, kurie jam papasakojo apie savo patirtį keičiant lytį.

Michaelas Sennettas, gyvenantis Bostone, papasakojo popiežiui apie „džiaugsmą, kurį kelia pakaitinė hormonų terapija ir atliktos operacijos, leidžiančios patogiai jaustis savo kūne“.

„Labai norėjau su popiežiumi Pranciškumi pasidalyti tuo džiaugsmu, kad esu translytis katalikas“, – „Reuters“ sakė susitikime dalyvavęs M. Sennettas.

Translyčių žmonių problemas sprendžiantys LGBTQ+ aktyvistai, gydytojai ir psichologai griežtai kritikavo Vatikane priimtą dokumentą, kuriuo atmetamos galimybės rūpintis translyčiais žmonėmis, kadangi, jų teigimu, jis ignoruoja medicinines žinias ir translyčių asmenų gyvenimo patirtį.

„Mes pareiškėme, kad bažnyčiai formuojant politiką šioje srityje labai svarbu kalbėtis su translyčiais asmenimis“, – sakė susitikime su popiežiumi dalyvavusi Sent Luiso klinikos endokrinologė Cynthia Herrick.

„Popiežius buvo labai dėmesingas. Jis labai empatiškai išklausė ir pasidalijo, kad visuomet siekia sutelkti dėmesį į žmogų, jo gerovę“, – pridūrė ji.

Šeštadienį vykusį susitikimą suorganizavo JAV įsikūrusi LGBTQ+ katalikų teisių organizacija „New Ways Ministry“.

Parengta pagal „Reuters“
Naujesnė Senesni