„Meta“ pralaimėjo: ETT uždraudė reklamai naudoti ne platformoje surinktus duomenis apie vartotojų seksualinę orientaciją

„Meta“ negali naudoti viešųjų duomenų apie asmenų seksualinę orientaciją rodydama jiems tikslinę reklamą, nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT), svarstydamas bylą, susijusią su aktyvisto, teisininko Maxo Schremso skundu prieš „Facebook“.

Asociatyvi Dawid Sokolowski/„Unsplash“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šį mėnesį ETT priėmė sprendimą byloje, kurią technologijų milžinei „Meta“ inicijavo austras M. Schremsas. Sprendimas „Metai“ – nepalankus: jai neleidžiama naudoti asmenų duomenų apie seksualinę orientaciją, gautų iš viešųjų šaltinių už platformos ribų, kad suasmenintų vartotojams skirtą reklamą.

M. Schremsas yra homoseksualus ir 2020 metais pateikė skundą Austrijos teismui, kai „Metos“ valdomame socialiniame tinkle „Facebook“ pamatė reklamą, orientuotą į homoseksualius asmenis. Nors vyras yra viešai pasisakęs apie savo seksualinę orientaciją, tačiau prieštaravo tam, kad „Meta“ šią informaciją panaudotų tikslinei reklamai.

Kaip teigė teisininkas, „Meta“, rodydama reklamas, gali išsiaiškinti vartotojų seksualinę orientaciją pagal jų elgesį internete, pavyzdžiui, apsilankius tinklalapiuose, prisijungus prie programėlių, net jeigu vartotojai to nenurodo savo profiliuose.

Anot aktyvisto, įvairi reklama, orientuota į jį pažeidžiant privatumą, buvo rodoma jam bene dešimtmetį.

„Meta“ atmetė kaltinimus, kad rodė vyrui suasmenintas reklamas, pagrįstas ne „Facebook“ pateiktais duomenimis.

Byla pasiekė ETT, kai žemesnės instancijos Austrijos teismas nusprendė, jog „Meta“ turėjo teisę rodyti M. Schremsui reklamas, orientuotas į jį dėl seksualinės orientacijos, nes jis apie ją kalbėjo viešame renginyje.

Spalį priimtame ETT sprendime pažymima, kad jeigu asmenys viešai renginiuose diskutuoja apie savo seksualinę orientaciją, tuos duomenis trečiosios šalys turi tvarkyti pagal ES Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) nuostatas. Tai reiškia, kad internetinė platforma „neturi teisės tvarkyti kitų su to asmens seksualine orientacija susijusių duomenų, gautų už platformos ribų, siekiant tuos duomenis apibendrinti ir analizuoti, kad tam asmeniui būtų pasiūlyta suasmeninta reklama“.

M. Schremso advokatė Katharina Raabe-Stuppnig pareiškė, kad „tikrai svarbu nustatyti“ apribojimus, nes „kai kurios įmonės“ esą nepaiso privatumo taisyklių ir tokiu būdu įgyja konkurencinį pranašumą.

„Meta“ atstovas spaudai Mattas Pollardas teigė, kad bendrovė peržiūrės ETT sprendimą. Anot jo, „Meta“ rimtai vertina vartotojų privatumą ir siekdama jį užtikrinti investavo daugiau nei 5 milijardus eurų. „Kiekvienas „Facebook“ vartotojas turi prieigą prie daugybės nustatymų ir įrankių, leidžiančių žmonėms nustatyti, kaip panaudojame jų informaciją“, – tikino jis.

Parengta pagal euronews.com ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni