Lenkijos Vyriausybė pateikė tos pačios lyties porų Partnerystės įstatymo projektą

Lenkijos Vyriausybė pateikė įstatymų projektus, kuriais siekiama šalyje įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę. Vienas jų – Partnerystės įstatymo projektas. Apie tai skelbia portalas tvpworld.com.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Penktadienį pateikti įstatymai leistų tos pačios ir skirtingų lyčių poroms teisiškai užregistruoti civilinę partnerystę.

Žinią apie tai pranešė Lenkijos lygybės ministrė Katarzyna Kotula.

„Oficialu! Su nevyriausybinėmis organizacijomis aptarti registruotos partnerystės įstatymų projektai pateikti viešoms ir tarpžinybinėms konsultacijoms“, – rašo ji socialiniame tinkle „X“.

„Ši diena man labai svarbi – atiduodu jums visos mūsų komandos daugelio mėnesių darbo rezultatą“, – pridūrė ministrė.

Kaip rašo jurist.org, įstatymais būtų pripažinta civilinė partnerystė ją įregistravus tarp dviejų nesusituokusių pilnamečių asmenų. Kartu būtų sprendžiami turtiniai santykiai, tokie kaip paveldėjimas, numatytos teisės sveikatos priežiūros srityje ir t.t.

Tačiau pabrėžiama, kad įstatymo projektai nesuteiks partneriams teisės įsivaikinti vienas kito vaikų.

Lygybės ministrė K. Kotula teigė, kad rengiant projektus reikėjo leistis į tam tikrus kompromisus.

Savo įraše, paskelbtame socialiniuose tinkluose, politikė pranešė: „Tęsiame teisėkūros procesą, kuris Lenkijoje iki galo dar nebaigtas ir kurio rezultatu, tikimės, į Lenkijos teisę bus įtrauktas naujas institutas“.

„Tai naujas etapas ilgoje kovoje už lygybę, mus į šią istorinę akimirką atvedė ilgametis LGBTQ+ organizacijų ir pilietinės visuomenės darbas“, – pridūrė K. Kotula.

Tam, kad įstatymų projektai įsigaliotų, juos turės svarstyti ir patvirtinti Lenkijos parlamentas bei pasirašyti konservatyvių pažiūrų šalies prezidentas Andrzejus Duda, ne kartą sulaukęs kritikos dėl diskriminacinio požiūrio į LGBTQ+ bendruomenę.

Birželio mėnesį tyrimų bendrovės „Ipsos“ vykdytos apklausos duomenimis, du trečdaliai lenkų įsitikinę, kad tos pačios lyties poros turėtų įgyti galimybę tuoktis arba kitaip įteisinti savo santykius. Apklausa taip pat parodė, kad 41 proc. lenkų pritaria tos pačios lyties porų teisei įsivaikinti vaikus.

Lenkija – viena iš 5 Europos Sąjungos valstybių, teisiškai nepripažįstančių tos pačios lyties porų. Jokios galimybės įteisinti savo santykių tos pačios lyties poroms iki šiol nesuteikia ir Bulgarija, Rumunija, Lietuva bei Slovakija.
Naujesnė Senesni