Tarptautinėje konferencijoje – translyčių žmonių teisės, patirtys ir iššūkiai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praneša kviečianti į tarptautinę konferenciją „TRANS FORUM“, skirtą aptarti translyčių žmonių teises, patirtis ir iššūkius.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rugsėjo 19 d. MO muziejuje bus kalbama apie trans žmonių padėtį Lietuvoje, apie trans žmones, paveiktus migracijos procesų ir sąlygų Europoje, bei kitus su translyčių žmonių teisėmis susijusius klausimus.

Registracija į renginį – spustelėjus šią nuorodą  

PROGRAMA

13:30–14:00 Atvykimas ir registracija

14:00–15:00 Nacionalinės apžvalgos pristatymas: Translyčių asmenų padėtis Lietuvoje

Pastarieji penkeri metai Lietuvoje atnešė ne vieną reikšmingą teisinį pokytį translyčių žmonių teisių užtikrinimo srityje. Visgi trans žmonių lygiateisiškumą matuojantys tarptautiniai rodikliai teberodo, kad Lietuva stipriai atsilieka nuo daugelio kitų Europos Sąjungos valstybių. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atliko nuoseklią trans žmonių padėties Lietuvoje apžvalgą, apimančią ir kokybinį trans žmonių patirčių tyrimą, kuris atskleidė realią pokyčių įtaką jų kasdieniam gyvenimui.

Ieva Laugalytė (ji / jis) – Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja, apžvalgos autorė.

Mažvydas Karalius (jis) – Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas, tyrėjas, kokybinio tyrimo autorius.

15:00–15:30 Lytinė tapatybė kaip saugomas tapatybės bruožas Norvegijos teisėje

Pranešime bus apžvelgta lytinės tapatybės apsauga Norvegijos teisinėje sistemoje bei žingsniai, vedę prie lytinės tapatybės, kaip nuo diskriminacijos saugomo tapatybės bruožo, įtraukimo į teisės aktus.

Nora Marie Haune Bornø (ji) – teisininkė, Norvegijos Karalystės lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaigos vyresnioji patarėja.

15:30–15:50 Pertrauka

15:50–16:30 Suprasti pažeidžiamumą: translyčių prieglobsčio prašytojų ir pabėgėlių iššūkiai Europos Sąjungoje bei sprendimų paieškos

Prieglobsčio Europos Sąjungoje ieškantys translyčiai asmenys susiduria su unikaliais iššūkiais, kurie dar labiau padidina jų pažeidžiamumą. Pranešimo tikslas – pažvelgti į šiuos iššūkius visapusiškai ir pristatyti sisteminių kliūčių, įskaitant teisines, socialines ir sveikatos priežiūros problemas, analizę. Lietuvoje dirbantiems profesionalams pranešimas suteiks žinių ir įrankių, kurie svarbūs įtraukios, trans prieglobsčio prašytojus ir pabėgėlius palaikančios politikos skatinimui ir įgyvendinimui.

Farah Abdi (ji) – TGEU prieglobsčio ir migracijos advokacijos ekspertė. Farah Abdi yra žurnalistė, tyrėja, žmogaus teisių aktyvistė. 2012 metais ji pabėgo į Europą dėl persekiojimo gimtojoje šalyje, kurį patyrė dėl savo lytinės tapatybės. Aktyvistės kelią F. Abdi pradėjo kaip atsaką augančiai transfobijai, ksenofobijai, rasizmui, islamofobijai ir kitoms diskriminacijos formoms.

TGEU yra pelno nesiekianti organizacija, kuri dirba translyčių žmonių teisių ir gerovės srityje Europoje bei Centrinėje Azijoje. TGEU nariai – per 200 organizacijų iš daugiau kaip 50 šalių.

16:30–17:15 Sveikatos priežiūros sistema: trans žmonių pastangos ištrūkti iš sudėtingų patirčių rato

Pranešime nagrinėjamos trans žmonių patirtys naudojantis sveikatos priežiūros sistema: kaip požiūris į translyčių asmenų sveikatos priežiūrą veikia jų galimybes gauti reikiamas paslaugas? Kokios kyla su tuo susijusios rizikos? Pranešime taip pat bus aptarta kalbos, žodžių pasirinkimo galia ir sveikatos priežiūros profesionalų bei politikos formuotojų galimybės sukurti trans žmonėms saugią aplinką.

Romario A. Wanliss (jis) – psichikos sveikatos specialistas, teisių į įtraukią sveikatos priežiūrą gynėjas. R. A. Wanliss kilo iš Jamaikos ir gyvena Jungtinėje Karalystėje, savo laiką dedikuodamas psichikos sveikatos lauko pokyčiams ir įtraukčiai odos spalvos pagrindu.

17:15–18:00 Vakarienės pertrauka

18:00–20:30 Dokumentinio filmo „Fėjų sodas“ peržiūra ir diskusija

Drauge su Vilniaus queer festivaliu „Kreivės“ ir asociacija „Trans Autonomija“ pristatomas vengrų režisieriaus Gergő Somogyvári dokumentinis filmas „Fėjų sodas“ (2023).

Budapešto pakraštyje, viduryje miško slepiasi mažas apleistas namelis. Jame – atstumti visuomenės, bet patį netikėčiausią ryšį užmezgę žmonės: 19-metė translytė paauglė Fanni ir 60-metis benamis vyras Laci. Kartu jie kandžiai ir žaismingai kuria laikinos šeimos gyvenimą, palaikydami vienas kitą kaip tėvas ir dukra, atėjus sunkumams ir pokyčiams.

Filmo trukmė 1 val. 23 min.

Po filmo vyks diskusija apie namus, bendruomenės bei tarpusavio palaikymo svarbą susiduriant su trans žmonėms dažnai priešišku pasauliu.

Diskusiją moderuoja Augustas Čičelis (jis). Dalyvauja: Ajus Jurgaitis (jis), Toma Degutytė (ji), Viktorija Kolbešnikova (ji), Ahmed Baraheem Abbas (jis).

Konferencijos moderatorė – Vilma Gabrieliūtė (ji).

Renginio metu bus užtikrinamas anglų-lietuvių k. sinchroninis vertimas.

Renginys yra projekto „Centre – translyčių žmonių balsai“, vykdomo kartu su Norvegijos Karalystės lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaiga, dalis. Projektą finansuoja Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų dvišalio bendradarbiavimo fondas.
Naujesnė Senesni