Prokuratūra „artimiausiu metu“ kreipsis į EP dėl P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo nagrinėjant neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bylą

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas įpareigojo prokurorę kreiptis į Europos Parlamentą (EP) dėl 65-erių Petro Gražulio teisinio imuniteto panaikinimo, siekiant toliau nagrinėti bylą, kurioje politikas kaltinamas neapykantos kurstymu prieš LGBTQ+ bendruomenę.

Petras Gražulis | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša BNS, Generalinės prokuratūros atstovė Rita Studienė informavo, kad artimiausiu metu dėl sutikimo leisti patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę bus bus kreiptasi į EP.

Šios bylos nagrinėjimas buvo sustabdytas vasarą, kai P. Gražulis tapo EP nariu. Teismas iškėlė klausimą dėl to, kada tiksliai pradėjo galioti politiko neliečiamybė.

Teismo nutartyje nurodoma, kad „be Europos Parlamento sutikimo, baudžiamasis procesas P. Gražulio atžvilgiu negali būti tęsiamas.“

Trečiadienį teismui paskelbus sprendimą P. Gražulis pareiškė ketinantis ginti savo neliečiamybę EP vykstant diskusijoms.

Europarlamentaras BNS sakė, kad esant galimybei pasisakys, kad „Lietuvoje teisiamas ne aš, o teisiamas apaštalas Paulius“. Anksčiau politikas teisme yra pareiškęs, kad koneveikdamas LGBTQ+ asmenis tik citavo Šventąjį Raštą.

P. Gražuliui pateikti kaltinimai už 2022 m. gegužės 26 d. po Seimo plenarinio posėdžio viešai išsakytus žodžius jam galimai niekinus asmenis dėl jų seksualinės orientacijos.

Tą dieną Seimas svarstė Civilinės sąjungos įstatymo projektą, pagal kurį būtų leidžiama tos pačios lyties poroms sudaryti partnerystę. Po šio balsavimo P. Gražulis parlamento koridoriuje netikėtai pamatė į svarstymą atvykusius LGBTQ+ bendruomenės atstovus ir, pasak prokuratūros, juos įžeidė, vadindamas juos „išsigimėliais“ ir teigdamas, kad jie platina venerines ligas bei turėtų gydytis.

Prokuratūros teigimu, surinkti įrodymai leidžia manyti, kad politikas tai darė sąmoningai, žinodamas, jog jo pasisakymai bus fiksuojami ir viešinami.

Neapykantos kurstymo byloje nukentėjusiais pripažinti 5 asmenys.

Praeitais metais apkaltos būdu P. Gražulis buvo pašalintas iš Seimo dėl to, nes balsavo už kitą Seimo narį Liną Jonauską. Be to, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas praėjusiais metais patvirtino galutinį teismo nuosprendį jo atžvilgiu, susijusį su „Judex“ byla.
Naujesnė Senesni