Premjerės neatmeta, kad Civilinės sąjungos įstatymas gali būti priimtas Seimo dar šioje kadencijoje

Premjerė Ingrida Šimonytė neatmeta galimybės, kad dar šioje Seimo kadencijoje gali būti tvirtinamas Civilinės sąjungos įstatymas, tačiau teigia negalinti pažadėti, kad tai tikrai įvyks. 

Ingrida Šimonytė | Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Teoriškai viskas gali įvykti per kadenciją, kadencija nesibaigė. Aš negaliu žadėti, kad įvyks, bet aš vieną dalyką galiu pažadėti, kad, taip sakant, I'll keep trying (mėginsiu toliau, – jarmo.net), aš vis tiek nenuleisiu rankų. Kiek man reikės, tiek aš dirbsiu“, – kalbėjo I. Šimonytė žurnalisto Edmundo Jakilaičio tinklalaidėje „Politika“

Pasak premjerės, nors situacija išlieka komplikuota, svarbu bandyti ieškoti sprendimų. Ji pabrėžė, kad kitose šalyse priimti LGBTQ+ lygiateisiškumą garantuojantys teisės aktai galėtų įkvėpti ir Lietuvos politikus.

„Aš daug geriau jausčiausi, jeigu aš jausčiau, kad aš įtikinau savo kolegas, kurie yra skeptikai ar nepalaikytojai, palaikyti šiuos sprendimus taip, kaip juos daug kur palaikė ar net inicijavo mūsų politinės šeimos partijos kitose valstybėse“, – teigė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė akcentavo, kad LGBTQ+ teisių klausimas negali būti ignoruojamas. 

„Mes gyvename demokratinėje šalyje ir vis tiek tai nėra aplinka, kur tu gali klausimą pakišti po stalu. Turėtų nebūti LGBTQ+ žmonių, kad nebūtų klausimo. Jie yra yra, ir klausimas yra. Ir, mano nuomone, vienintelis būdas šį klausimą nuimti nuo stalo – ir čia aš jau iš racionalumo pozicijų žiūriu – yra išspręsti šitą klausimą. Kas tokiais atvejais atsitinka? Tokiais atvejais žmonės, kurie yra skeptiški, galbūt įbauginti, galbūt jiems kažko pripasakota pakeliui, staiga supranta, kad jų gyvenimo tai visiškai neliečia: niekas dėl to nepasikeitė, tu netapai homoseksualiu, tavo vaikai netapo“, – tikino premjerė.

„Tai yra būdas tiesiog nuimti tą įtampą visuomenėje per tai, kad žmonės supranta, jog kitą dieną po įstatymo įsigaliojimo, tiesą sakant, aš gyvenu taip pat, kaip gyvenau vakar, išskyrus tuos žmones, kam tai yra aktualu“, – pridūrė ji. 

I. Šimonytės teigimu, radikalūs politiniai veikėjai išnaudoja LGBTQ+ teisių temą kovodami prieš jas taip siekdami nukreipti dėmesį nuo kitų svarbių valstybės problemų.

„Tą klausimą šiaudine kaliausia paverčia įvairūs radikalai, kurie daugiau nieko neturi: jokios kitos programos – jie neturi ką pasakyti apie pensijas, apie gynybą, apie mokyklą. Bet jie iš to klausimo pasidaro vienintelę temą ir tą temą vadaloja“, – sakė ji. 

Premjerė džiaugėsi, kad nemaža konservatorių dalis balsuoja už civilinę sąjungą.

„Kaip ten bebūtų, per visą šitą kadenciją Tėvynės Sąjunga, būdama didelė frakcija, vis dėlto daugiausia balsų ant stalo padėjo, kad šitas klausimas galėtų judėti į priekį“
Naujesnė Senesni