Naujausias R. Zabarausko filmas „Rašytojas“ – jau „Žmonės Cinema“ platformoje: kai susipina meilė, politika ir istorijos šešėliai

Nuo ketvirtadienio naujausiu Romo Zabarausko filmu „Rašytojas“ ir kitomis jo juostomis Lietuvos žiūrovai gali mėgautis platformoje „Žmonės Cinema“. Juosta „Rašytojas“, vaizduojanti dviejų vyrų – Dimos ir Kosto – susitikimą po 30 metų tylos, paliečia sudėtingas istorines ir socialines temas. „Impulsas kurti filmą kilo dėl Rusijos teroro Ukrainoje. Atrodo, pradėjo vykti tai, kas jau atrodė neįmanoma,“ – sako režisierius, pabrėždamas norą nagrinėti įvairias praeities ir dabarties sąsajas, kartu neprarandant vilties.

Filmas „Rašytojas“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

R. Zabarauskas, žinomas dėl drąsiai keliamų, nors ir ne visuomet patogių temų, filme „Rašytojas“ ne tik nagrinėja politinius ir socialinius klausimus, bet ir pateikia jautrią meilės istoriją.

Anot režisieriaus, „Rašytojas“ – asmeniškiausias jo filmas, kuriuo susitelkiama į intymų dviejų žmonių pokalbį. „Tai taip pat pirmasis mano filmas tik anglų kalba, nors šiek tiek jos yra ir „Advokate“ bei „Nuo Lietuvos nepabėgsi“. Visi šie trys filmai skirtingi, bet nepaisant intelektualių diskusijų, „Rašytojas“ išsiskiria ir savo pozityvumu ar net sentimentalumu“, – jarmo.net kalbėjo R. Zabarauskas.

Platformoje „Žmonės Cinema“ žiūrovai gali ne tik įvertinti „Rašytoją“, bet ir palyginti jį su ankstesniais R. Zabarausko filmais.


„Rašytojas“ – tai filmas, žiūrovui leidžiantis pasinerti į emocijų kupiną pasakojimą.

Anot R. Zabarausko, „Rašytojas“ atspindi tiek homofobijos problemas Lietuvoje, tiek ir gilesnes istorines bei politines temas.

„Filmas telkiasi į mūsų regiono istorijos ir Rusijos kolonializmo, teroro nagrinėjimą. Tuo tarpu dėl tarptautinio konteksto siekėme atskleisti vakariečių savikritiškumą, kuris kartais tampa pavojingai naivus. Bent jau toks mano asmeninis požiūris, artimesnis Dimai – tiesą sakant, filme pateikti skirtingi argumentai, tad kiekvienas žiūrovas nuspręs, kam labiau pritaria. Tiesa, visa tai – „gilesnės“ filmo temos, tačiau „Rašytoją“ galima žiūrėti ir kaip paprastesnę, jaudinančią meilės istoriją“, – pabrėžia režisierius.

Filmo veiksmas vyksta Niujorke, o filmuojama buvo tiek Niujorko gatvėse, tiek kino studijoje Lietuvoje. „Tiesą sakant, Niujorke filmuoti buvo be galo šalta – tarp kadrų aktorius klojome keliais pledais, bet vis tiek tirtėjo. Tuo tarpu filmuoti kino studijoje – nuostabi patirtis, nes viską įsirengėme patys, turėjome didelę kameros judėjimo, apšvietimo laisvę, eksperimentavome“, – įspūdžiais dalijosi R. Zabarauskas.

Rašytojas režisierius Romas Zabarauskas | Jeff Weber nuotr.

Vienas iš pagrindinių filme keliamų klausimų susijęs su tuo, kiek mes patys kontroliuojame savo gyvenimą, o kiek mus veikia socialinės ir politinės aplinkybės. Paklaustas, ar pats rado atsakymus į šiuos keliamus klausimus, režisierius atsako – tiesa slypi per vidurį. „Bet vis dėlto esu optimistas. Nors Lietuvos politinės realijos šį optimizmą išties atkakliai tikrina“, – pabrėžia R. Zabarauskas.
Naujesnė Senesni