N. Grunskienė kreipėsi į EP dėl P. Gražulio teisinio imuniteto atšaukimo

Pirmadienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Europos Parlamento pirmininkę Robertą Metsolą, prašydama atšaukti šio Parlamento nario Petro Gražulio teisinį imunitetą, leidžiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę, rašoma prokuratūros pranešime.

Nida Grunskienė ir Petras Gražulis | Jarmo.net koliažas (O.Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

P. Gražulis yra kaltinamasis Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Kaip nurodo prokuratūra, kreiptis dėl jo teisinio imuniteto atšaukimo generalinei prokurorei rugsėjo 4 d. nutartimi pavedė Vilniaus apygardos teismas.

P. Gražulis yra kaltinamas tuo, kad jis, būdamas Seimo nariu, 2022 m. gegužės 26 d. Seimo patalpose, pasibaigus posėdžiui dėl civilinės sąjungos įregistravimo, filmuojant ir į eterį transliuojant televizijų kameroms galimai viešai tyčiojosi ir niekino žmonių grupę – LGBTQ+ bendruomenės narius dėl jų seksualinės orientacijos.

„Šioje byloje esantys duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Parlamento narys P. Gražulis padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje“, – teigiama prokuratūros išplatintame pareiškime.

Šiuo metu vyksta šios bylos teisminis nagrinėjimas ir procesas dar nėra pasibaigęs. Galima nusikalstama veika, kurios padarymu kaltinamas parlamento narys P. Gražulis, padaryta 2022 m., ikiteisminis tyrimas vyko 2022–2023 m., byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui 2024 m. sausio mėn., t. y. žymiai anksčiau, negu kaltinamasis buvo išrinktas į parlamentą.

Baudžiamojo proceso metu P. Gražulis turėjo teisinį imunitetą, tačiau Seimas 2023 m. lapkričio 16 d. davė sutikimą šį 2020–2024 m. kadencijos Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Nuo 2024 m. liepos 16 d. Petras Gražulis yra Europos Parlamento narys ir turi teisinį imunitetą, kuris gali būti atšauktas tik Europos Parlamento sprendimu.
Naujesnė Senesni