LGBTQ+ aktyvistas atsakė Maldeikiui: kodėl neįgaliųjų ir „seksualinių mažumų“ teisių atstovavimo lyginimas –neteisingas?

Parlamentarui Matui Maldeikiui, pareiškusiam, kad „neįgalieji neturi tokio gero lobizmo kaip, pavyzdžiui, seksualinės mažumos“, LGBTQ+ teisių aktyvistas, Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis pažėrė kritikos. 

Matas Maldeikis | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Konservatorius M. Maldeikis, komentuodamas, kokius klausimus norėtų girdėti Seimo rinkimų kampanijoje, savo socialinio tinklo paskyroje rašė: „Kur neįgalieji mūsų viešame gyvenime, mokyklose, universitetuose? Kaip visuomenė mes stiprūs, kiek stipri yra silpniausia mūsų visuomenės grupė. Neįgalieji neturi tokio gero lobizmo kaip, pavyzdžiui, seksualinės mažumos, nedaro maršų, sėdi užsidarę namuose, todėl jų balsas negirdimas“.


Į šią poziciją sureagavo LGBTQ+ teisių aktyvistas A. Rudomanskis, kritiškai įvertinęs M. Maldeikio komentarą. Tiesa, aktyvisto įraše tiesiogiai parlamentaras nėra paminėtas, tačiau įraše pacituoti šio politiko žodžiai.

A. Rudomanskis pabrėžė, kad neįgaliųjų ir LGBTQ+ bendruomenės priešpastatymas „yra ydingas“, kadangi šios visuomenės grupės dažnai susiduria su panašiomis problemomis, įskaitant diskriminaciją ir stigmatizaciją.

„Statistiškai žinoma, kad tam tikra dalis neįgaliųjų taip pat priklauso LGBT bendruomenei. Tai reiškia, kad jie patiria dvigubą stigmą ir diskriminaciją – tiek dėl savo specifiškumo, tiek dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės“, – rašo A. Rudomanskis savo „Facebook“ paskyroje.


A. Rudomanskis taip pat atkreipė dėmesį, kad LGBTQ+ bendruomenės teisės Lietuvoje yra stagnavusios, o neįgaliųjų teisių klausimais buvo priimta „daug daugiau sprendimų nei dėl LGBT bendruomenės“.

„Tačiau svarbu suprasti, kad vien tik sprendimų skaičius neatskleidžia visos situacijos sudėtingumo. Neįgaliųjų teisės, nors ir svarbios, dažnai lieka neįgyvendintos dėl nepakankamo finansavimo ar menko visuomenės supratimo. Tuo tarpu LGBT bendruomenės teisės Lietuvoje yra apskritai stagnavusios – valdančioji koalicija per 4 metus nesugebėjo priimti jokio įstatymo, kuris realiai pagerintų LGBT asmenų padėtį šalyje“, – akcentavo LGBTQ+ aktyvistas.

Pasak jo, LGBTQ+ žmonės patiria iššūkius, kai pastangos pasiekti pokyčių susiduria su milžinišku pasipriešinimu. „Kaip galime kalbėti apie efektyvų lobizmą, kai didžioji dalis visuomenės nepripažįsta net pagrindinių žmogaus teisių šiai bendruomenei? Ir prieš rinkimus šia bendruomene kaip atpirkimo ožiu nori pasinaudoti net ir save progresyviais laikantys politikai“, – komentavo A. Rudomanskis. 
Naujesnė Senesni