Komentarą „į laužą raskevičiu“ parašęs klaipėdietis kaltės nepripažįsta

Klaipėdos apylinkės teismas antradienį atvertė baudžiamąją bylą dėl kurstymo smurtauti prieš Laisvės partijos narį, parlamentarą Tomą Vytautą Raskevičių. Kaltinimai pareikšti klaipėdiečiui Gintui Urbonavičiui.

Klaipėdietis Gintas Urbonavičius kaltės sako nepripažįstantis | „Atviros Klaipėdos“/Martyno Vainoriaus nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip teisme teigė kaltinamąjį aktą perskaitęs prokuroras Tomas Danyla, kaltinamasis 2023 m. liepą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė komentarą, kurstantį smurtauti prieš Seimo narį T. V. Raskevičių: „į laužą raskevičiu“. Šis komentaras pasirodė po aktyvių protestų dalyvio, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekančio Antano Kandroto-Celofano vaizdo įrašu.

T. Danyla sakė, kad G. Urbonavičius su T. V. Raskevičiumi susidoroti kurstė dėl pastarojo politinių įsitikinimų ir pažiūrų apie šeimą, vaikų auklėjimą. Klaipėdietis kaltinamas ir tuo, kad viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe, susijusia su politine partija „Laisvės partija“.

Kaip rašo atviraklaipeda.lt, prieš teismo posėdį kaltinamasis vengė bendrauti su žiniasklaida ir apsiribojo trumpu komentaru: „Man tik juokinga.“

G. Urbonavičius teisme teigė, kad kaltės nepripažįsta, o jam pareikštus kaltinimus jis supranta iš dalies, skelbia ELTA.

Vyras tikino, kad parodymus teisme duos po kitų proceso dalyvių apklausų.

T. V. Raskevičius antradienį teigė, kad į prokuratūrą kreipėsi prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą G. Urbonavičiaus atžvilgiu dėl kurstymo smurtauti prieš jį kaip prieš homoseksualų asmenį, tačiau prokurorai priėmė kiek kitokį sprendimą – pareiškė įtarimus dėl kurstymo smurtauti įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Seimo narys sakė, kad toks prokuratūros sprendimas stebina.

Dar pirmadienį „Facebook“ paskyroje politikas tikino, kad G. Urbonavičius apklausiamas policijos pareigūnų nesutiko, kad susidoroti su Seimo nariu siūlė dėl seksualinės orientacijos – esą jam labiau nepatinka T. V. Raskevičiaus pažiūros apie šeimą, vaikų auklėjimą.
 
„Aš nesu tikras, kurios čia konkrečiai mūsų pažiūros galėtų pateisinti pasiūlymą žmogų įmesti į laužą, t. y. sudeginti, bet prokuratūra kaltinimą perkvalifikavo iš kurstymo smurtauti dėl seksualinės orientacijos į kurstymą smurtauti dėl įsitikinimų ir pažiūrų“, – informavo T. V. Raskevičius.

Antradienį parlamentaras sakė esantis įsitikinęs, kad komentaras buvo parašytas dėl jo seksualinės orientacijos – raginimas „į laužą raskevičiu“ pasirodė po to, kai politikas viešai pabučiavo A. Kandrotą-Celofaną, kuris savo vaizdo įraše nuolat pabrėžė T. V. Raskevičiaus seksualinę orientaciją. Taigi, nukentėjusiuoju pripažinto Seimo nario manymu, ir G. Urbonavičiaus pasisakymu buvo siekiama kurstyti smurtauti dėl seksualinės orientacijos, o ne dėl politinių pažiūrų ar įsitikinimų. T. V. Raskevičiaus manymu, kaltinimus reikėtų perkvalifikuoti.

Kitame teismo posėdyje, kurį ketinama surengti spalio 15 d., planuojama apklausti kalbos ekspertą Laimutį Laužiką.
Naujesnė Senesni