Kairiųjų pažiūrų rinkėjams dažniau nepritariant civilinei sąjungai – eksperto kritika LSDP: kur tas įdirbis partijoje?

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis, komentuodamas naujausios visuomenės nuomonės apklausos apie LGBTQ+ lygiateisiškumą rezultatus, sako, kad Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) neįdėjo pastangų šviesti savo rinkėjų, dėl to 3 iš 4 kairiųjų pažiūrų rinkėjų nepalaikytų Civilinės sąjungos projekto.

Asociatyvi Marek Studzinski/„Unsplash“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip skelbia naujienų agentūra ELTA, maždaug du trečdaliai LSDP rinkėjų nepritaria civilinei sąjungai. 67 proc. ketinančių balsuoti už šią kairiąją partiją, kuri 2020 m. Seimo rinkimų programoje buvo pažadėjusi įteisinti partnerystę, prieštarauja Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tik 23 proc. LSDP rinkėjų šią idėją palaiko.

„Tai faktiškai tokie patys skaičiai, kaip „Nemuno aušros“ ir LVŽS rinkėjų. Let that sink in. Kur tas įdirbis partijoje, edukacija rinkėjams? Partijos turi resursus, gali patys kelti LGBTQ kandidatus aukščiau sąrašuose, naujai sukurti analitiniai centrai galėtų iš lėto prie to dirbti, kaip ir atseit progresyvus partijos jaunimas“, – feisbuko paskyroje rašo S. Bartulis.

Anot jo, per ketverius metus situacija prastėjo. „LGBTQ kandidatai nustumiami į sąrašo vidurį, „progresyvus“ jaunimas apie šitą problemą kalba tik tada, kai reikia atsikirsti kritikai, o nepripažinti milžinišką problemą – tiek ideologinę, tiek praktinę ateičiai, kuomet LGBTQ teisės neišnyks iš politinės darbotvarkės“, – dėsto ekspertas.

ELTA praneša, kad apklausa, kurios metu gyventojų klausta, ar jie pritaria civilinės sąjungos įteisinimui, buvo atlikta rugpjūčio 7-19 dienomis. Trečdalis apklaustųjų atsakė teigiamai – 23 proc. pareiškė greičiau tam pritariantys, o visiškai pritariančiųjų Civilinės sąjungos įstatymui – dar 6 proc., kai tuo metu 27 proc. teigė veikiau nepritariantys, o 29 proc. tikino visiškai nepritariantys šiam klausimui.

15 proc. respondentų – neapsisprendę: apklausoje jie arba neatsakė, arba nežinojo, ar palaiko, ar nepalaiko civilinės sąjungos.

Apklausa parodė, kad kairiųjų pažiūrų gyventojai dažniau pasisakė neigiamai: 15 proc. jų teigė idėją palaikantys, o net 73 proc. Civilinės sąjungos įstatymui tikino nepritariantys, dar 12 proc. respondentų nuomonės neturėjo. O štai 40 proc. dešiniųjų pažiūrų respondentų teigė remiantys civilinę sąjungą, kai priešingai pasisakė 45 proc., o 15 proc. į klausimą neatsakė.
Naujesnė Senesni