Debatuose politikai susirėmė dėl Gyvenimo įgūdžių programos: vieni mato „LGBT propagandą“, kiti – svarbą ugdyti lytiškumą

Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų atstovai nesutaria dėl Gyvenimo įgūdžių programos, pagal kurią ugdymas šalies mokyklose vyksta nuo praėjusių metų. Vieni joje mato „LGBT propagandą“, kiti sako, jog ugdyti lytiškumą yra svarbu.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Absoliučiai tai yra reikalinga. <...> Ten yra mokoma ne tik lytiškumo, ten mokoma, pavyzdžiui, kokią žalą telefonai daro vaikui, kokias pasekmes technologijos turi ir t.t. Ten mokoma universaliausių dalykų. Tas turi likti ir tam turi būti skiriamas didelis dėmesys“, – ketvirtadienį teigė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, kalbėdama ELTA organizuotuose debatuose.

Reaguodama į dalį debatuose prieš šią programą pasisakiusių kandidatų replikų, laisvietė akcentavo, kad politikai nemato jokių kitų problemų švietimo srityje, išskyrus Gyvenimo įgūdžių programą.

„Man atrodo, kad yra susikurtas baubas, su kuriuo tiesiog labai patogu kovoti. Politikams labai patogu susikurti Gyvenimo įgūdžių programos mitą – neva čia kažkoks genderizmas – ir su juo kovoti per neapykantą“, – pabrėžė A. Armonaitė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Jaroslavas Narkevičius programos turiniui tikino prieštaraujantis.

„Jeigu kalbame apie metodologinę švietimo raidą, tai, be abejo, naujoviškumo, informacinių technologijų įgūdžius reikėtų plėsti. Bet jei kalbame apie šią programą, tai kategoriškai mes, LLRA-KŠS, pasisakome prieš. Vaikai turėtų būti ugdomi tradicinių vertybių puoselėjimo išsaugojimo. Esminis dalykas yra tradicinės šeimos – vyro ir moters – puoselėjimas ir iš to išplaukiančių tradicijų ugdymas. Taigi, negali būti į mokyklą įterpiami genderiniai ar kitos sąvokos, kurios iš principo mums nepriimtinos“, – sakė J. Narkevičius.

Lietuvos regionų partijai vadovaujantis Jonas Pinskus taip pat kategoriškai pasisakė prieš Gyvenimo įgūdžių programą tikindamas, kad nėra paisoma susirūpinusių tėvų nuomonės.

„Gaunasi tokia konfliktinė situacija, skandalai, tik po to jie yra išsprendžiami. Lygiai taip pat su LGBT propaganda mokyklose. Vėlgi, mes užregistravome įstatymo projektą, kad tik suderinus su tėvais šita propaganda galima. Tai nėra taip, kad mes esame prieš“, – sakė politikas.

Jarmo.net primena, kad Regionų partija Seime pateikė pasiūlymą, pagal kurį įstatymas numatytų 1 tūkst. eurų baudas, jeigu šalies mokyklose be raštiško tėvų sutikimo būtų skleidžiama informacija apie LGBTQ+.

Ketvirtadienį ELTA organizuotuose debatuose paklaustas, ar lytiškumo ugdymą, numatytą Gyvenimo įgūdžių programoje, laiko „LGBT propaganda“, J. Pinskus atsakė teigiamai.

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas – kitokios pozicijos.

„Visuomenėje yra protesto masė tam tikra, kuri ieško, dėl ko protestuoti: pernai artėjant rugsėjo 1-ąjai – protestuojame dėl Gyvenimo įgūdžių programos, kovojame prieš šitą valdžią pasirinkę instrumentą „jie gėjų propagandą darys mokyklose“. Aš manau, kad tai nesąžininga, bet tokiems pusiau bukiem žmonėms kartais tai suveikia“, – dėstė politikas.

E. Gentvilas ragino nevengti lytiškumo ugdymo temų.

„Nesislėpkime nuo lytiškumo ugdymo. <...> Ko čia bijoti? Ko čia slapstytis? Mes savo programoje rašome – lytiškumo ugdymas yra privalomas, nes tai padeda pagarbai abipusei tarp lyčių, smurto šeimoje mažinimo prevencijai ir daug kitų stereotipų naikinimui, čia nueiname iki Stambulo konvencijos savo programoje“, – tikino liberalas.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Artūras Zuokas debatuose kalbėjo, kad tėvai neturėjo galimybės padiskutuoti apie Gyvenimo įgūdžių programą.

„Gyvenimo įgūdžių ar lytiškumo programa, kuri yra, tėvams primesta be jokių diskusijų ir be girdėjimo ir noro išgirsti, ką tėvai galvoja.

Aš tą programą gerai perskaičiau ir aš tikrai nenorėčiau, kad mano 10-metei dukrai pradėtų aiškinti, kad seksas yra gyvenimo vertybė. Aš norėčiau, kad mano vaikams nuo 1-2 klasių paaiškintų, kas yra šeima, kas yra meilė, kas yra pagarba tėvams ir panašiai. Toje programoje šeima, man atrodo, paminėta tik 5 kartus, santuoka – 1, o žodį meilė radau irgi tik porą kartų“, – aiškino A. Zuokas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.
Naujesnė Senesni