Armonaitė: atsitraukus socialdemokratams reikėtų stebuklo, kad būtų priimtas Civilinės sąjungos įstatymas

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad Civilinės sąjungos įstatymo priėmimas tapo nebeįmanomas, kadangi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) atsisakė remti vienos lyties porų partnerystės įteisinimą.

Aušrinė Armonaitė | „Flickr“/Sweden2023EU nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anot A. Armonaitės, situacija išlieka kebli LSDP nebepritariant civilinei sąjungai, nors anksčiau ši partija rėmė šią įstatyminę iniciatyvą.

„Situacija tapo neįmanoma, net Tėvynės sąjungai radus du balsus, jeigu socialdemokratai sako, kad mes dabar jau prieš civilinę sąjungą, nors 30 metų Lietuvoje pavieniai politikai, paskui ir partijos programoje atsirasdavo Civilinė sąjunga ir partnerystė, dabar jau atsitraukė nuo tų idėjų“, – ketvirtadienį „Žinių radijuje“ kalbėjo A. Armonaitė, skelbia BNS.

Pasak A. Armonaitės, tam, kad šioje kadencijoje būtų priimtas Civilinės sąjungos įstatymas, reikėtų stebuklo.

Laisvės partijos lyderė apgailestavo, kad politikai pradėjo vertinti, kaip pataikauti „homofobiškesnei valstybės daliai, nors Lietuva nėra tokia homofobiška ir tokia tamsi, kaip jie įsivaizduoja“.

Jarmo.net primena, kad LSDP Seimo rinkiminėje programoje 2020 metais pažadėjo priimti Partnerystės įstatymą, leidžiantį vienalytėms poroms įteisinti savo šeimyninius santykius. „Skirsime deramą dėmesį kovai su neapykantos nusikaltimais, nukreiptais prieš LGBT asmenis, taip pat kitomis socialinės ir institucinės diskriminacijos šių asmenų atžvilgiu formomis“, – rašoma programoje.

Liepos mėnesį pasirodžius informacijai, kad galimai Civilinės sąjungos įstatymas grįžta į Seimą, socialdemokratų frakcija nusprendė projekto priėmime nedalyvauti, tad teisės aktas į darbotvarkę nebuvo pateiktas nenorint, kad pritrūktų balsų. Tąkart dalis LSDP narių apkaltino Laisvės partiją susiejus civilinės sąjungos klausimą su tuo metu viešojoje erdvėje linksniuota galima Gabrieliaus Landsbergio kandidatūra į eurokomisarus.

LSDP pristatant 2024 metų Seimo rinkimų programą, partnerystės tarp tos pačios lyties porų klausimas atskiru punktu nebuvo išskirtas. Anot LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, partija ketina spręsti LGBTQ+ problemas, tačiau socialdemokratai kartu sieks ir tolerancijos kitoms žmonių grupėms.

„Mūsų programoje yra viska įrašyta ir labai aiškiai, kad mes tikrai stengsimės išspręsti visų žmonių problemas, kurios iškyla. Lygiai taip pat ir dėl homoseksualių žmonių. Žmonės turi suvokti, kad pasaulis keičiasi, žmonių yra visokių. Tą reikia išaiškinti ne tyčiojantis, akcijas vykdant, ne kitus pažeminant, bet pavyzdžiais“, – naujienų agentūra ELTA cituoja V. Blinkevičiūtę.

O štai socialdemokratas Gintautas Paluckas anksčiau pareiškė, kad nei šioje, nei būsimoje Seimo kadencijoje partnerystė palaikymo nesulauks, tad neverta diskusijomis erzinti visuomenės.

„Jeigu kalbame apie partnerystę, tai šis siūlymas iš esmės sprendžia tam tikras socialines teises tos pačios lyties asmenų. Jas galima spręsti galbūt ir kitomis priemonėmis, tačiau tas priemones vis tiek reikia priimti“, – LRT laidoje „Dienos tema“ rugpjūtį teigė G. Paluckas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.
Naujesnė Senesni