11-asis Vilniaus queer festivalis „Kreivės“ kviečia susitikti su savo monstrais

Rugsėjo 13–16 d. vienuoliktą kartą vyksta Vilniaus queer festivalis „Kreivės“. Festivalio filmų programoje – konkursinė trumpametražių filmų programa bei pagrindinė „Monstrų“ programa, diktuojanti ir šių metų festivalio temą. Taip pat festivalio programoje – vakarėlis, skaitymai, paroda ir pasirodymai, rašoma pranešime spaudai.

Filmo „Out“ kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Festivalį rugsėjo 13 d. kultūros komplekse „SODAS2123“ pradės garso, performanso ir multimedijos menininkų Sashos Wilde pasirodymas. Jų kūryboje persipina monstriškumo, (trans)įsikūnijimo, erotikos ir mirties temos. 

Sasha Wilde | Vyčio Mantrimavičiaus nuotr.

Po performanso festivalio „Monstrų“ filmų programą pradės ankstyvojo kino šedevru laikomas Mary Shelley romano fragmentu paremtas filmas „Frankenšteino nuotaka“ (rež. James Whale, 1935 m.). Filme pasireiškia queer jautrumas, žanrų ribų (siaubo ir komedijos) trynimas bei veikia autsaideriais laikomi personažai.

Be festivalį atidarysiančios „Frankenšteino nuotakos“ ir vasarą rodytos juostos „Gražuolė ir pabaisa“ (rež. Jean Cocteau, 1946 m.), „Monstrų“ programoje – dar trys kreivi siaubo ar šio žanro ribas trinantys filmai. Monstrai kine (ir ne tik) visuomet simbolizavo priešpriešą normalumui ir savaime suprantamiems dalykams. Išreiškė tai, kas išstumta į pasąmonę, kas laikoma tabu. Monstras – tai kitas, tai, kas oponuoja socialinėms normoms, tradiciniams lyčių vaidmenims, įkūnija įvairiausio plauko deviacijas, kolektyvines ir individualias baimes. Tam tikra prasme LGBTQ+ žmonės visuomet buvo suvokiami kaip monstrai ir tebėra įvairiausių baimių šaltinis.

Retrospektyvoje išryškės, kaip keitėsi monstro tropas kine, kartu queer žmonių reprezentacija (nuo metaforų iki atviro rodymo) ir pati queer kino samprata. „Pavyzdingas elgesys“ (rež. Marco Dutra, Juliana Rojas, 2017 m.) laviruoja tarp siaubo, melodramos, pasakos, miuziklo ir politinės alegorijos. Į dvi dalis skylantis filmas nukelia į San Paulo priemiestį, kur vilkolakio mitas įgauna naują kvėpavimą. „Vampyros Lesbos“ (rež. Jesús Franco, 1971 m.) – tai aštuntojo dešimtmečio siurrealistinės erotikos bei siaubo kino mišinys, bene viena įdomiausių Bramo Stokerio „Drakulos“ interpretacijų, sukurta „trash“ kino klasiko Jesúso Franco. Filmas panardina į somnabulišką pasaulį, kuriame nusitrina ribos tarp geismo, sapnų ir banalios tikrovės. Iš slašerio (angl. slasher) į intymią šeimos dramą virstančioje „Titanėje“ (rež. Julia Ducournau, 2021 m.) susimaišo lyčių tapatybės, kūniškumas, metalas ir mašinos bei svarstymai apie siaubą, kurį kelia kūnas ir šeimyniniai santykiai.

Filmo „Titane“ kadras

Filmų programoje – ir kasmet pasirodantys trys konkursiniai trumpametražių filmų seansai „Trumpikės“. „Grybų“ konkursinės trumpikės apmąsto medijų ir žanrų tarpininkavimą: čia susipina archyviniai kadrai, kuriantys kolektyvinės praeities tekstūrą, nuotraukos žiniasklaidoje, diktuojančios jausmus svarbių sprendimų akistatoje, ir kino naratyvai, padedantys įgyvendinti savo troškimus. 

Filmo „Grybai“ kadras

„Čiužinio“ seanse atsirandantys filmai fiksuoja įvairias tarpines būsenas ir erdves: lūkesčių neatitinkantį reivą, prieš žvejų užeigos savininkės akis nesustabdomai nykstantį pažįstamą pasaulį ar Berlyno butus, kuriuose vis lankosi gėjus imigrantas, bandantis atrasti namus. „Per arti“ filmai žvelgia į užgimstančius ar iširstančius ryšius: besimezgančios simpatijos, yranti santuoka, socialinis spaudimas ir vampyriškų atspalvių įgaunantis geismas.

Tarp festivalio filmų atsiranda ir du specialūs į pagrindines programas nepatenkantys filmų seansai: iš mažo miestelio į didmiestį persikrausčiusių jaunuolių poros išgyvenimus, pokyčius ir nesutarimus tyrinėjantis „Out“ (rež. Dennis Alink, 2024 m.) bei Budapešto pakraštyje netikėtai užsimezgusį šeimynišką ryšį tarp dviejų atstumtųjų vaizduojantis „Fėjų sodas“ (rež. Gergö Somogyvári, 2024 m.).

Filmo „Frankenšteino nuotaka“ kadras

Festivalio komanda kviečia susiburti ne tik kino peržiūrose, bet ir užsukti į kitus festivalio renginius. Monstriškai trepsėti privers vakarėlis „K/reivas“. Blizgučius ir stereotipus nupūs „Vaivorykštės miuziklo“ eskizai , įsiliesiantys į 11-tą kartą vyksiančius „Kreivus skaitymus“. Festivalio metu „išgirsti“ erdvėje (Darbininkų g. 8-1, Vilnius) vyks fotografės Laimos Stasiulionytės paroda „Išsišaknijimai įsišakojimai“: parodos branduoliu tampantys fotografės autoportretai žymi verbaliai sunkiai išreiškiamas būsenas, įtampą, jausenas bei savitus būdus apie tai kalbėti.

Vilniaus queer festivalis „Kreivės“ vyks rugsėjo 13–16 dienomis. Festivalio filmai ir renginiai nukels į kultūros kompleksą „SODAS2123“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) ir kino teatrą „Skalvija“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius). 

Daugiau informacijos apie festivalį, jo programą ir renginius festivalio socialiniuose tinkluose bei www.festivaliskreives.lt
Naujesnė Senesni