Talibanas skelbia nebendradarbiausiantis su JT misija

Talibano Vyriausybės moralės ministerija pareiškė nebendradarbiausianti su Jungtinių Tautų (JT) misija Afganistane vadindama ją „priešinga puse“.

Asociatyvi Janko Ferlic/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Toks pareiškimas paskelbtas po to, kai JT misija perspėjo, kad naujasis dorovės įstatymas, reikalaujantis, kad moterys dėvėtų visiškai kūną dengiančius apdarus ir viešumoje nekeltų balso, pakenktų perspektyvoms užmegzti ryšius su tarptautine bendruomene.

Moralės įstatyme taip pat numatytos vyrų aprangos ir lankymosi pamaldose taisyklės, uždraustos gyvūnų kovos, homoseksualumas, neleidžiama viešumoje klausytis muzikos, švęsti nemusulmoniškų švenčių.

Talibano dorybių propagavimo ir ydų prevencijos ministerija pareiškė, kad „dėl nuolatinės propagandos“ ji nebendradarbiaus su JT misija, nes ji „laikoma priešinga puse“.

„Norime, kad tarptautinės organizacijos, šalys ir asmenys, kurie kritikuoja minėtą įstatymą, gerbtų musulmonų religines vertybes ir susilaikytų nuo tokios kritikos bei pareiškimų, kurie žeidžia islamo vertybes ir šventenybę“, – teigiama ministerijos ketvirtadienį paskelbtame pranešime.

Praėjusią savaitę JT specialiajam pranešėjui žmogaus teisių klausimais Afganistane Richardui Bennettui buvo uždrausta atvykti į šalį, nes jis prisijungė prie kitų JT ekspertų pareiškime, raginančiame tarptautinę bendruomenę netoleruoti žmogaus teisių pažeidimų.

Vyriausiasis Talibano Vyriausybės atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas vietos žiniasklaidos priemonei „Tolo News“ sakė, kad R. Bennettas „buvo paskirtas į Afganistaną skleisti propagandąׅ ir jis nėra tas, kurio žodžiais galime pasitikėti“.

JT pagalbos misijos Afganistane vadovė Roza Otunbajeva įstatymą vadina „nerimą keliančia Afganistano ateities vizija, kurioje moralės inspektoriai turi diskrecijos teisę grasinti ir sulaikyti bet ką, remdamiesi plačiais ir kartais neaiškiais pažeidimų sąrašais“.

Talibano Vyriausybė nuolat atmeta tarptautinės bendruomenės kritiką dėl savo vykdomos politikos, įskaitant apribojimus prieš moteris, kuriuos JT vadina „lyčių apartheidu“.

Parengta pagal AFP informaciją
Naujesnė Senesni