Skandalas bokso istorijoje: po alžyrietės pergalės sklinda melagienos

Alžyrietė Manė Khelif ketvirtadienį laimėjo pirmąją olimpinę bokso kovą jos varžovei italei Angelai Carini vos po 46 sekundžių pasitraukus iš rungtynių. Socialiniuose tinkluose ėmė sklisti gandai, kad laimėtoja yra translytė.

Asociatyvi Arisa Chattasa/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Tačiau ir TOK (tarptautinis olimpinis komitetas), ir Alžyro olimpinis komitetas pažymi, kad ji gimė moterimi. TOK patvirtino, kad jos pase įrašyta lytis yra moteris. Alžyro olimpinė rinktinė paaiškino, kad I. Khelif yra interlytis asmuo, pasižymintis tiek vyrui, tiek moteriai būdingais lytiniais požymiais“, – socialiniame tinkle pažymi žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė

Kovodamos A. Carini ir M. Khelifas apsikeitė vos keliais smūgiais, kai A. Carini atsitraukė ir atsisakė toliau kovoti – toks žingsnis yra labai neįprastas olimpiniame bokse.

Po kovos A. Carini nepaspaudė M. Khelif rankos, bet verkė ringe ant kelių.

A. Carini vėliau paaiškino, kad nerungtyniauti nusprendė pajutusi stiprų nosies skausmą.

Režisierius Romas Zabarausksas pespėja, kad socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje apstu netikslumų.

„Žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose šiandien sklinda melagiena apie italų boksininkę Angela Carini, bokso ringe skubiai pasidavusią alžyrietei trans boksininkei Imane Khelif.

Melagiena, nes duomenų, jog alžyro atletė Imane Khelif būtų translytė, tiesiog nėra. Galimai, sportininkė yra interlytė, t.y. gimusi su bruožais, įprastai priskiriamais tiek vyro, tiek moters lytims. Tačiau neadekvatu tai pabrėžti kaip pagrindinę sportininkės tapatybę, kai pati Khelif taip savęs neįvardija“, – savo feisbuko paskyroje rašo jis.

„Kalbant apie galimą trans ar interseksualių sportininkų prigimtinį pranašumą, svarbu suvokti, jog elitiniame sporte varžosi geriausi pasaulio sportininkai, kurie bet kokiu atveju neretai turi vienokį ar kitokį įgimtą, su talentu nesusijusį privalumą. Ryškus pavyzdys – daugkartinis plaukimo čempionas Michael Phelps, kuriam greitai plaukti padeda ne tik tam tobulai tinkančios kūno proporcijos, bet ir perpus mažiau nei konkurentų gaminama pieno rūgštis, dėl to jaučiant mažesnį nuovargį.

Šį šeštadienį Imane Khelif susirungs su vengrų boksere Anna Luca Hamori, kuri kovos nebijo, ir italės dramatiško pasitraukimo nesupranta: „Tai buvo jos pasirinkimas. Nesuprantu, nes maniau, jog kiekvieno boksininko nusiteikimas yra toks kaip mano, niekada nepasiduoti“, – rašo R. Zabarauskas.

KOMENTARAS, publikuotas „Facebook“ paskyroje

Paulius Skruibis, psichologas

Translyčiai žmonės nuolat susiduria su neapykanta savo atžvilgiu. Šiomis dienomis plūsta nauja neapykantos lavina, kuriai pretekstu tapo moterų boksas. Nors aptarinėjama situacija neturi nieko bendro su translytiškumu (sportininkė nėra atlikusi jokių lyties keitimo procedūrų bei tapatinasi su lytimi priskirta jai nuo gimimo), kažkodėl kalčiausiais čia tapo translyčiai žmonės (jie pasakytų, tai čia gi nieko naujo!). Skaitydamas visą tą neapykantos srautą, vis pagalvoju, o rašantis žmogus kada nors yra realiai sutikęs translytį žmogų? Esu tikras, jei būtų girdėjęs iš pirmų lūpų jų gyvenimo istorijas, įrašų tonas ir žodžiai būtų visai kitokie. Rašydamas tai galvoju apie konkrečius žmones, kuriems, žinau, yra realiai skausminga visa tai išgyventi (jeigu skaitote – siunčiu savo palaikymą!).
Naujesnė Senesni