Simona Padegimaitė. LGBTQ+ temų draudimas mokyklose – tai ne vaikų apsauga, o jų izoliacija

Neseniai „Regionų partija“ užregistravo nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo papildymą. Juo siūloma skirti baudas iki 1000 eurų už bet kokios LGBTQ+ temomis susijusios informacijos pateikimą mokyklose be raštiško tėvų sutikimo. Ši iniciatyva kelia rimtą grėsmę vaikų teisėms. Nors ši iniciatyva pateikiama kaip šeimos vertybių saugojimas, ji iš tikrųjų apriboja vaikų galimybę gauti svarbią paramą, palaikymą ir pagalbą.

Simona Padegimaitė |Asmeninio archyvo nuotr. 


Simona Padegimaitė

LSDP narė 

Įsivaizduokite, kad esate paauglys, suvokiantis savo netradicinę seksualinę orientaciją ar kitonišką lytinę tapatybę, bet bijote apie tai pasikalbėti su tėvais dėl jų galimos reakcijos. Vienintelė vieta, kur galėtumėte rasti palaikymą, yra mokykla, tačiau dabar jums šios galimybės nesuteikiama, nes LGBTQ+ informacija yra uždrausta. Kaip jums susitvarkyti su tuo, jei negalite atsisakyti savo tapatybės, bet taip pat negalite jos suprasti ir priimti, nes jums neleidžiama apie tai sužinoti?

Be to, paauglys vis tiek ieškos informacijos internete ir ją ras – kaip dauguma mūsų kadaise radome. Tačiau interneto plotmės yra nekontroliuojama erdvė, kur galima rasti ne tik naudingos, bet ir žalingos informacijos. Mokykla turėtų būti vieta, kurioje bent jau suteikiama galimybė klausti, ieškoti, domėtis ir gauti kokybišką informaciją.

LGBTQ+ temų draudimas mokyklose – tai ne vaikų apsauga, o jų izoliacija nuo svarbios informacijos. Tokie draudimai ne tik kenkia teisingesnės ir tolerantiškesnės visuomenės formavimuisi, bet ir paauglių gerbūviui bei psichinei sveikatai.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni