Seimo Teisės departamentas: pasiūlymas skirti baudas už informacijos apie LGBTQ+ skleidimą mokyklose galimai prieštarauja Konstitucijai

Regionų partijos registruotos įstatymo pataisos dėl baudų už informacijos apie LGBTQ+ skleidimą mokyklose galimai prieštarauja Konstitucijai – tokią išvadą pateikė Seimo kanceliarijos Teisės departamentas. Apie tai savo feisbuko paskyroje praneša parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius.

Asociatyvi Feliphe Schiarolli/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Teisės departamentui pripažinus, kad įstatymo projektas galimai prieštarauja Konstitucijai, šį prieštaravimą svarsto Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jei komitetas prieštaravimą patvirtina, projektas atmetamas, jei prieštaravimas atmetamas – projektas svarstomas tik turint 71 Seimo nario daugumą“, – teigia Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius.

Politikas cituoja išvadą, kurioje pabrėžiama, kad Regionų partijos siūlomos pataisos numato „ir tai, kad ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklose apskritai negalėtų būti skleidžiama jokia informacija, kažkokiu būdu nesusijusi su heteroseksualia orientacija“.

Išvadoje akcentuojama, kad pataisų taikymas galimai ribotų ne seksualinio pobūdžio informacijos, susijusios ne su heteroseksualia orientacija, skleidimą, o apskritai bet kokios informacijos, kurioje tiesiogiai nebūtų pabrėžta heteroseksuali orientacija, skleidimą mokyklose.

„Žodžiu, pagal projekto autorius, mokyklose apskritai nebus galima kalbėti nieko, kas susiję su seksualine orientacija, bet tik su heteroseksualia. Tikra heteroseksualumo propaganda!“ – ironizuoja T. V. Raskevičius.

Išvadoje Teisės departamentas pabrėžė, kad įtvirtinus projektu siūlomą teisinį reguliavimą diskriminaciniu būdu būtų ribojama saviraiškos teisė, pažeidžiama Europos Sąjungos sutartis, Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija ir Konstitucija.

„<...> iš projektu siūlomo teisinio reguliavimo nėra aišku, ar informacija, susijusi su kita nei heteroseksualia orientacija, būtų laikoma neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija, t. y. nėra aišku, ar tokia informacija apskritai galėtų būti keičiamo įstatymo reguliavimo dalyku“, – dėstoma išvadoje.

Teisės departamentas atkreipė dėmesį ir į tai, kad iš siūlomo reguliavimo nėra aišku, ar draudimas skleisti bet kokią informaciją, susijusią su kita nei heteroseksualia orientacija, būtų siejamas su ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų teritorija (t. y. atsakomybėn būtų traukiami visi asmenys, kurie tokią informaciją skleistų fiziškai apibrėžtos ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų teritorijos ribose), ar vis dėlto draudimas būtų siejamas su ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklose vykdomu ugdymu ir kitomis organizuojamomis veiklomis mokiniams (t. y. atsakomybėn būtų traukiami mokyklų vadovai ar kiti ugdymą vykdantys asmenys).

„Atsižvelgiant į tai, nuostatą reikėtų tikslinti, aiškiai nurodant draudžiamos veikos subjektus bei objektyviąją pusę“, – teigiama išvadoje.
Naujesnė Senesni