Zabarauskas: „Armonaitė pavertė LGBT+ bendruomenę savo partijos įkaitais“

Laisvės partijos pirmininkei atmetant teiginius, kad Civilinės sąjungos įstatymas buvo susietas su kandidatūra į eurokomisarus, LGBTQ+ temomis viešojoje erdvėje kalbantis režisierius Romas Zabarauskas sako, kad būtent jai tenka didžiausia atsakomybė dėl komunikacinių klaidų, kurias esą lydi demagogija ir arogancija.

Aušrinė Armonaitė | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Ne sykį kritikavau Laisvės partiją ar Raskevičių, bet teisybės dėlei reiktų pabrėžti, jog didžiausia atsakomybė tenka pirmininkei Aušrinei Armonaitei, kuri nukreipė šią politinę bendruomenę tiesiog visiškai destruktyvia kryptimi. Viena didžiausių bėdų – komunikacija, pasižyminti demagogija, ir, žinoma, arogancija“, – savo feisbuko paskyroje sekmadienį rašė R. Zabarauskas.

Trečiadienį buvo paskelbta, kad kitą dieną galimai bus svarstomas Civilinės sąjungos įstatymas, tačiau balsavime dalyvauti atsisakius socialdemokratams, planai buvo atšaukti. Lietuvos socialdemokratų partija tokį sprendimą grindė tuo, jog balsavimas susijęs su „laisviečių“ pažadėta parama konservatorių kandidatūrai į eurokomisarus.

A. Armonaitė tąkart tokias kalbas neigė teigdama, kad Civilinės sąjungos įstatymas nėra prekė ant prekystalio.

Šią savaitę duodama interviu naujienų agentūrai ELTA, Laisvės partijos pirmininkė dar kartą patvirtino, jog vadinamųjų mainų – susitarimo, kad „laisviečiai“ palaikys konservatorių pasiūlytą kandidatūrą į eurokomisarus – tikrai nebuvo. 

Žurnalistė Augustė Lyberytė atkreipė dėmesį: „Net ir per LGBT eitynes ant Laisvės partijos platformos buvo vaizduojamas Gabrieliaus Landsbergio atvaizdas su užrašu „Nori komisaro – priimk partnerystę“. Čia tiesioginė kalba apie mainus – jeigu jūs mums, mes jums“.

Žurnalistė taip pat priminė, kad praėjusių metų rudenį žiniasklaidai nutekėjo partijos valdybos veiksmų planas blokuoti pasirinktą kandidatą į eurokomisarus, jeigu konservatoriai nesuras daugiau palaikymo Civilinės sąjungos įstatymui. 

Kaip rašo delfi.lt, veiksmų plane buvo teigiama, kad jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas (tarp jų galimai G. Landsbergio ar I. Šimonytės kandidatūras)“.

Gegužę duodamas interviu „Žinių radijui“, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas pareiškė: „Mes kovosime už Landsbergio kandidatūrą tiek, kiek jie kovos už civilinę sąjungą“.

Žurnalistė A. Lyberytė Laisvės partijos pirmininkės A. Armonaitės klausė, ar nėra taip, kad pati Laisvės partija sukūrė pagrindą spėlionėms, kad kandidatūra į eurokomisarus ir civilinė sąjunga – susijusios temos.

„Visi šie veiksmai, ką jūs kalbate, viešoji erdvė – tai yra Laisvės partijos narių nuotaikos, kurios formavosi per šį laiką“, – teigė A. Armonaitė interviu ELTA.

Politikė neslėpė, kad partijos viduje būta dvejonių, ar likti koalicijoje.

„Mes, pavyzdžiui, partijos institucijose turėjome labai aštrių diskusijų ir akimirkų net ne apie eurokomisaro klausimus – čia yra tik detalės – bet apie tai, ar verta Laisvės partijai apskritai dirbti ir likti valdančiojoje koalicijoje, kokie yra to argumentai ir t. t. Ir kad dalis tokių, sakyčiau, ženklų, signalų išsitransliavo į viešąją erdvę, manęs nestebina“, – paaiškino ji.

Tokia pozicija neįtikina R. Zabarausko: „Na, ar tai nors kiek logiška? Ant oficialios Laisvės partijos važiuojančios platformos profesionaliai atspausdintas užrašas tėra „signalas, išsitransliavęs į viešąją erdvę“? Kas čia bandoma pasakyti – kad partijoje daug provokatorių, kurie skriaudžia pirmininkę ir verčia ją pačią asmeniškai ar partijos kanalais komunikuoti apie politinius mainus? Ar toks menkas pirmininkės autoritetas pačioje partijoje, jog nepritardama mainų idėjai, vis tiek taikstėsi su oficialiai komunikuotu šūkiu „Nori komisaro – priimk partnerystę“? Viskas juk iš tikro akivaizdu – „radikalus“ mainų metodas Armonaitei tiko, nes malšino matyt dar nors kokią sąžinę turinčių „laisviečių“ nusiteikimą veikti, kartu neatsisakant valdžios postų“.

Pasak situaciją apžvelgusio režisieriaus, A. Armonaitė išnaudojo LGBTQ+ bendruomenę dėl politinės naudos. 

„Faktas išlieka vienas – Armonaitė pavertė LGBT+ bendruomenę savo partijos įkaitais, išnaudojusi itin pažeidžiamų žmonių pasitikėjimą politiniam kapitalui sukrauti. Blogiausia, kad padaryta didžiulė žala viešajai erdvei, nes Armonaitės lyderystė privertė laisviečius atsidurti dviprasmiškoje pozicijoje, kur viena galvojama, kita sakoma, ir taip nuolatos. Pavyzdžiui, kodėl išvis Raskevičius dabar komentavo Civilinės sąjungos įstatymo pateikimą, jei oficialiai jis nuo šio įstatymo teikimo 2022 m. nusišalino, sukritikavęs jo kompromisus? Kompromisus, kuriuos pats greičiausiai ir sustygavo?“ – klausė R. Zabarauskas

Pasak jo, Laisvės partija nesiekia drąsiai savo tikslų. „Kiekvienu nauju „strateginiu“ posūkiu tenka teisintis, keisti poziciją, išsisukinėti ir išvedžioti – nes tiesiog nėra drąsos atvirai ir tiesmukai siekti savo prižadėtų tikslų. Visa tai tiesiog taip beviltiškai kvaila, bet tikriausiai tokia ir yra pamoka – ir žmogaus teises gerbiantys politikai būna demagogai“, – rašė R. Zabarauskas.

Naujesnė Senesni