Slovakijos ministrė dėl mažėjančio gimstamumo Europoje kaltina LGBTQ+ bendruomenę

Duodama interviu Slovakijos naujienų portalui topky.sk, liepos pradžioje Slovakijos kultūros ministrė Martina Šimkovičova apkaltino LGBTQ+ bendruomenę mažinant gimstamumą Europoje, rašo „Politico“.

Martina Šimkovičova | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Mes, heteroseksualai, kuriame ateitį, nes gimdome vaikus. Europa miršta, vaikai negimsta todėl, nes yra per daug LGBTQ+ (žmonių). O keisčiausia, kad tai vyksta su baltąja rase“, – sakė ministrė.

Reaguodamas į tai, Žmogaus teisių institutas Bratislavoje pateikė skundą šalies Generalinei prokuratūrai dėl M. Šimkovičovos pasisakymų, kuriuose įžvelgiami rasistiniai bei antisemitiniai motyvai, informavo instituto direktorius Peteris Weisenbacheris.

Priešingai nei rasizmas ir antisemitizmas, homofobiška kalba Slovakijoje nėra baudžiama įstatymu.

P. Weisenbacheris teigė, kad šiais laikais rasizmui ir antisemitizmui Europoje turi nelikti vietos. „Žinome, prie ko tokios tendencijos privedė praeityje. Raginame ministrę Šimkovičovą nedelsiant atsistatydinti“, – teigė jis.

Tokias frazes M. Šimkovičova išsako ne pirmą kartą. Sausį ji paskelbė, kad Kultūros ministerija nebefinansuos su LGBTQ+ bendruomenės teisėmis susijusių projektų, kad būtų kreipiamas didesnis dėmesys „normaliam gyvenimui“.

2022 m. spalį Slovakiją sukrėtė dviejų homoseksualių vyrų nužudymas prie vieno gėjų baro Bratislavoje, o praėjusiais metais į valdžią atėjus ministro pirmininko Roberto Fico kairiajai populistinei Vyriausybei, LGBTQ+ teisės susiduria su dar didesniu pasipriešinimu.

Anksčiau Slovakijos premjeras R. Fico tos pačios lyties porų teisę į įsivaikinimą pavadino „iškrypimu“ ir pašaipiai pasiūlė opozicijos lyderiui Michalui Szymeckai „nuspręsti, ar šiandien jis bus berniukas, mergaitė ar sraigtasparnis“.

Tuo tarpu parlamento pirmininko pavaduotojas Andrejus Danko praėjusį sekmadienį pareiškė, kad Kultūros ministerija nebefinansuos filmų, „kurių temos peržengia moralines ir etines ribas, įskaitant LGBTQ+“.

Prieš prisijungdama prie Fico Vyriausybės, ministrė M. Šimkovičova dirbo naujienų reportere komercinėje stotyje „TV Markiza“, iš kurios 2015 m. buvo atleista už prieš migrantus nukreipto turinio skleidimą socialiniuose tinkluose. Vėliau ji prisijungė prie dezinformacijos kanalo „TV Slovan“, kuriame skleidė sąmokslo teorijas.
Naujesnė Senesni