Skandalingas Živilės Pinskuvienės vaizdo įrašas: užsipuolė LGBTQ+ bendruomenę

Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei pasidalijus vaizdo įrašu, kuriame ji kalba apie tai, jog neva LGBTQ+ bendruomenės nariai reikalauja išskirtinių teisių, kilo pasipiktinimo banga – politikė kritikuojama dėl netolerantiško požiūrio. Be to, keliamas klausimas, ar suplėšydama raštą, į kurį privalu atsakyti, ji nepažeidė įstatymų.

Živilė Pinskuvienė | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienį „Facebook“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše Ž. Pinskuvienė piktinosi gautu dokumentu, susijusiu su LGBTQ+ bendruomene. Galiausiai ji raštą suplėšė.

Įrašas sulaukė maždaug 7 tūkst. reakcijų, juo pasidalijo virš 2 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

„Mieli LGBT bendruomenės nariai, kodėl jūs taip elgiatės? Kodėl jūs norite išskirtinių teisių ir išskirtinių sąlygų?“ – įrašo pradžioje kalba Ž. Pinskuvienė.

Ji informavo, kad buvo gautas raštas apie projektą, kurio tikslas išsiaiškinti, ar LGBTQ+ bendruomenės nariams užtikrinamos kokybiškos paslaugos švietimo įstaigose, sveikatos priežiūros institucijose, teikiant kultūros paslaugas ir t.t.

„Vakar gautas raštas privertė šiek tiek įkvėpti oro, sustoti, apmąstyti ir šiandien kreiptis į Lietuvos žmones. Mes to norim ar nenorim, mes esam traukiami šitą liūną. Vakar gautas raštas, aš jį cituoju: savivaldos mokymų centras kartu su Nacionaline LGBT asociacija, Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriaus įstaiga – čia kad stipriau būtų – ir Vilniaus miesto savivaldybės administracija įgyvendina Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos remiamą projektą. Projekto tikslas - tyrėjai gilinasi, kaip švietimo sistema pasirengusi LGBT asmenų integracijai, ar socialinės apsaugos ir sveikatos priežiūros, kultūros paslaugos savivaldybėse orientuotos į LGBT asmenų poreikius, ar yra pakankamai prieinamos ir įtraukios.

Mieli LGBT bendruomenės nariai, kodėl jūs norite išskirtinių teisių? Mielieji, kodėl jūs nenorite būti tokie patys lygūs su visais Lietuvos žmonėmis? Mieli LGBT bendruomenės nariai, kodėl jūs norit išskirtinių sąlygų ir teisių, pavyzdžiui, sveikatos įstaigoje? Tai jūs būkite tokie patys, stovėkite kartu eilėje su bet kuria mama pas odontologus, stovėkit su bet kuria močiute, norinčia patekti pas medikus. Kodėl jūs reikalaujate, kad jums būtų patiestas raudonas kilimas ir jūs eitumėt kažkur šiek tiek kitaip? Galiu atsakyti trumpai ir aiškiai – Širvintų rajono savivaldybė šiame projekte tikrai nedalyvaus“, – įraše teigė Ž. Pinskuvienė.


Socialiniuose tinkluose dėl merės elgesio ir pasisakymų kilo pasipiktinimas.

„Živilė nepasikuklino. Su teksto ir konteksto suvokimu, matau, nesiseka, bet su fantazija tai puikiai. Prie ko čia tie prašymai, kad LGTBQ žmonės pas gydytojus patektų greičiau nei kiti gyventojai? Į kokį liūną kas čia ką traukia? Matau tik neapykantos skleidimą ir žmonių nuteikinėjimą prieš LGTBQ“, – „Facebook“ rašo vienas vartotojas. 

Lietuvos žaliųjų sąjungos pirmininkės Ievos Budraitės teigimu, Ž. Pinskuvienė suinteresuota kiršinti visuomenę.

„Į mano burbulą algoritmai labai retai įleidžia Pinskuvienę. Pamačius šį teatralizuotą rašto suplėšymo performansą, aišku kodėl.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad žmogui tiesiog trūksta teksto suvokimo įgūdžių. Deja, viskas blogiau. Padorumo piktybiškai nemanipuliuoti, priešingai nei teksto suvokimo, neiš(si)ugdysi. Jis arba yra, arba jo nėra. Gėda, kad mero poziciją užima žmogus suinteresuotas kvailinti ir kiršinti“, – „Facebook“ paskyroje nuomonę išreiškė I. Budraitė.

Keliamas klausimas, ar merė, suplėšydama jai skirtą dokumentą, nepažeidžia įstatymų.

„Štai, merės dar vienas elgesys, ji suplėšo savivaldybės administracijai skirtą raštą (kuris privalo būti registruotas savivaldybėje, saugomas) bei pareiškia, kad atsakymo nepateiks, nors įstatymas numato, kad savivaldybė į pareiškėjų paklausimus privalo atsakyti įstatymų numatyta tvarka. Kyla klausimas, kaip šis elgesys dera su Lygių galimybių įstatymu“, – „Facebook“ svarsto KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto lektorius Vytautas Valentinavičius.

Portalas tv3.lt rašo, kad Ž. Pinskuvienė patikino, jog į raštą atsakys.

„Įstatymų numatyta tvarka turime per 20 dienų atsakyti, mes į jį atsakysime – kad atsisakome dalyvauti šioje apklausoje, šiame projekte – raštu tikrai atsakysime“, – tikino merė, skelbia tv3.lt
Naujesnė Senesni