Seimo pirmininkė skeptiškai vertina laisviečių spaudimą konservatoriams dėl civilinės sąjungos: „Tai tikrai atneštų tik žalą“

Viešojoje erdvėje vis garsiau skambant svarstymams, kad laisviečiai gali spausti koalicijos partnerius konservatorius paieškoti šios partijos viduje balsų civilinei sąjungai priimti mainais už kandidatūros į eurokomisaro postą palaikymą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokius veiksmus vertina skeptiškai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kandidatą į eurokomisarus teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu.

Galimu kandidatu tapti Lietuvos atstovu Europos Komisijoje dažniausiai įvardijamas konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Laisvietis Vytautas Mitalas gegužę tikino, kad Laisvės partija užsienio reikalų ministro G. Lansbergio kandidatūrą palaikys tuo atveju, jeigu konservatoriai pasistengs, kad būtų priimtas Civilinęs sąjungos įstatymas.

„Mes kovosime už Landsbergio kandidatūrą tiek, kiek jie kovos už civilinę sąjungą“, – „Žinių radijui“ tąkart sakė politikas.

V. Čmilytė-Nielsen antradienį pareiškė, jog mėginimas spausti konservatorius dėl komisaro pozicijos nepalankus nei Civilinės sąjungos įstatymo likimui, nei Lietuvai padės gauti įtakingą portfelį Europos Komisijoje.

„Tai tikrai atneštų tik žalą“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ komentavo ji.

Seimo pirmininkė taip pat atskleidė, kokia yra dabartinė situaciją dėl Civilinės sąjungos įstatymo priėmimo.

„Dėl partnerystės įstatymo situacija yra labai aritmetiškai aiški. Šiandieną, pavyzdžiui, balsavimuose mes iš koalicijos pusės dėl kai kurių kolegų, kurie negalėjo dalyvauti, t.y. sirgo, mes turėjome 70 balsų. Priėmimui įstatymo reikia 71 balso, tiek pat reikia ir galimo prezidento veto atmetimui. Vadinasi, Civilinės sąjungos priėmimui reikia opozicijos pagalbos“, – aiškino ji.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad nuo kadencijos pradžios situacija iš esmės nepasikeitė. Ji išreiškė abejonę, ar opozicija išties labiau prisidėtų siekiant priimti Civilinės sąjungos įstatymą, bet pažymėjo, kad pokalbiai vyksta ir situacija dar gali keistis.

„Tie pokalbiai vyksta ir klausimas, kokios taktikos – ar visai rinkiminės, ar kažkokios kitos laikysis opozicijos atstovai“, – sakė ji.
Naujesnė Senesni