Prieš LGBTQ+ išpuolį Osle surengusiam teroristui skirta 30 metų laisvės atėmimo bausmė

Oslo apygardos teismas ketvirtadienį pripažino kaltu iraniečių kilmės norvegą Zaniyarą Matapourą dėl įvykdyto teroro išpuolio, surengto 2022 metais prieš Norvegijos sostinėje planuotas „Pride“ eitynes, ir nuteisė jį kalėti 30 metų. Apie tai praneša naujienų agentūra AP.

Zaniyaras Matapouras pripažintas kaltu dėl surengto teroro išpuolio | Torstein Georg/NRK nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Išpuolis neabejotinai buvo nukreiptas prieš homoseksualius žmones turint tikslą nužudyti jų kuo daugiau ir taip paskleisti tarp LGBTQ+ žmonių baimę“, – dėstoma teismo nuosprendyje.

2022 metų birželio 25 d. per šaudynes trijose Oslo vietose, įskaitant populiarų LGBTQ+ barą „London Pub“, žuvo 2 žmonės, o 9 buvo sunkiai sužeisti.

Oslo apygardos teismas nustatė, kad 45 metų Z. Matapouras į minią paleido 10 šūvių iš kulkosvaidžio ir 8 šūvius iš pistoleto.

Teismas pažymėjo, kad Z. Matapouras anksčiau žadėjo ištikimybę teroristinei grupuotei „Islamo valstybė“ ir per kelerius metus stipriai radikalizavosi.

Z. Matapouras savo kaltės nepripažino, nors stojęs prieš teismą dėl kaltinimų įvykdžius „teroro aktą sunkinančiomis aplinkybėmis“, jis sutiko šovęs į minią ir neprieštaravo, kad taip pasielgė norėdamas surengti teroro išpuolį.

Nuteistojo advokatas Marius Dietrichsonas siekė išteisinimo, sakydamas, kad jo klientą įvykdyti išpuolį išprovokavo Danijos žvalgybos agentas.

Žiniasklaida skelbia, kad Z. Matapourą apžiūrėjęs teismo paskirtas psichiatras padarė išvadą, kad išpuolio metu jis galėjo suvokti savo veiksmus.

Teisme buvo peržiūrėta teroro išpuolio metu užfiksuota vaizdo medžiaga.

Nuosprendis teisme nebuvo perskaitytas, o išsiųstas elektroninio ryšio priemonėmis. Kaip pranešė teismas, nuteistasis prašė nuosprendį jam perskaityti kalėjime.

Jam skirta 30 metų laisvės atėmimo bausmė – didžiausia Norvegijoje nuo tada, kai 2015 metais buvo pakeisti kovos su terorizmu įstatymai.

„Tai didelis palengvėjimas“, – Norvegijos visuomeniniam transliuotojui NRK sakė Paramos aukų artimiesiems ir išgyvenusiesiems vadovas Espenas Evjenthas.

Pagal Norvegijoje galiojančius įstatymus, Z. Matapouras galės prašyti lygtinio paleidimo po 20 metų, tačiau jis būtų paleistas tik tuo atveju, jei būtų pripažintas nebepavojingu asmeniu. Verta pažymėti, kad jo įkalinimo terminas gali būti pratęstas, jeigu būtų nustatyta, kad jis ir toliau kelia grėsmę visuomenei.

Z. Matapouro surengtos šaudynės sukrėtė Norvegiją, kurioje nusikalstamumo lygis palyginti žemas, nors pastaraisiais dešimtmečiais šalis ir patyrė vadinamųjų vienišų vilkų išpuolių.
Naujesnė Senesni