Prie Seimo sudeginta vaivorykštės spalvų vėliava

Visuomenininku prisistatantis Raimondas Šimaitis kartu su bendražygiais ketvirtadienį prie Seimo sudegino vaivorykštės spalvų vėliavą, simbolizuojančią LGBTQ+ bendruomenės teises.

Raimondas Šimaitis sudegino LGBTQ+ vėliavą | Jarmo.net koliažas (stop kadrai)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nors ketvirtadienį į paskutinį Seimo pavasario sesijos posėdį susirinkę parlamentarai nesurengė balsavimo dėl civilinės sąjungos, prie parlamento rūmų susirinko šiam projektui prieštaraujantys asmenys. 

Žurnalistams R. Šimaitis sakė, kad tai, jog dar trečiadienį buvo nuspręsta, jog paskutiniame posėdyje Civilinės sąjungos įstatymas nebus svarstomas, jokiu būdu negarantuoja, jog jis išties neatsiras darbotvarkėje. 

„Šita valdžia jau parodė, kad jais absoliučiai negalima pasitikėti“, – kalbėjo jis.

Po pasirodžiusių pranešimų apie sudegintą LGBTQ+ vėliavą R. Šimaitis užfiksuotas besikalbantis su pareigūnais prie policijos automobilio. 

Aktyvus šeimų maršo protestų dalyvis Grafas Liutkevičius paskelbė vaizdo įrašą, kurio prieraše rašė: „Paaiškėjo jog bus surašytas tik šaukimas ir žiebtuvėlio poėmis. Sprendimus priiminės vėliau“.

Lietuvos žmogaus teisių centras išplatintame pareiškime teigė besitikintis, kad incidentą pareigūnai įvertins kaip neapykantos kurstymą. 


„Mainų dėl Civilinės sąjungos įstatymo fone – sudeginta LGBTQ+ vėliava prie LR Seimo.

Tikimės, kad teisėsaugos institucijos įvertins šį veiksmą neapykantos kurstymo kontekste, ypač turint omenyje, kad R. Šimaitis tą daro ne pirmą kartą – už birželio 8 d. sudegintą vėliavą ikiteisminis tyrimas nutrauktas vos prieš 5 dienas“, – teigiama centro pareiškime, kuriame primenama, jog pastebėjus neapykantos kurstymą apie jį galima pranešti tinklalapyje manoteises.lt/pranesk

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pareiškime pažymima, kad R. Šimaitis vėliavą sudegina ne pirmą kartą – anksčiau vyras tai padarė birželį per LGBTQ+ eitynes Vilniuje. Prokuratūra dėl šio atvejo ikiteisminį tyrimą, pradėtą dėl neapykantos kurstymo, galiausiai nusprendė nutraukti. 

„Akivaizdu, kad nebaudžiamumo jausmas skatina tolimesnius neapykantos nusikaltimus prieš LGBTQ+ bendruomenę. Tikimės, kad šįkart teisėsaugos institucijos įvykį įvertins atitinkamai“, – rašoma TJA pareiškime.


Jarmo.net kreipėsi komentaro į Vilniaus apskrities policiją. 

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas jarmo.net informavo: „2024-07-18 sostinės policija gavo pranešimą, kad laikotarpyje nuo 10:00 val. iki 11:00 val. adresu Gedimino pr. 53, Vilniuje, vyras (gim. 1977 m.), renginio metu galimai sudegino LGBT spalvų bendruomenės vėliavą, taip skatindamas neapykantą ir kurstė diskriminaciją seksualinės orientacijos įsitikinimų ir pažiūrų žmonių grupei. Pradedama medžiaga pagal LR BK 170 str. 2 d.“

Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Naujesnė Senesni