Plinta melagingi įrašai, skelbiantys, kad įtariamasis pasikėsinimu į D. Trumpą buvo translytis

Socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ plinta melagingi įrašai, skelbiantys, kad Thomas Matthew Crooksas – šaulys, įtariamas praėjusią savaitę įvykdytu pasikėsinimu į Donaldą Trumpą – buvo translytis.

Thomas Matthew Crooksas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Po šūvių – melagingi įrašai

Buvęs prezidentas, dar kartą į Baltuosius rūmus siekiantis sugrįžti D. Trumpas šeštadienį pašautas į ausį mitinge Butleryje, Pensilvanijos valstijoje. Įvykį tiriantys pareigūnai, pasitelkdami DNR ir veido atpažinimo technologijas, identifikavo šaulį. Viešojoje erdvėje paskelbus, kad šūvius į politiką paleido T. Matthew Crooksas, netruko išplisti įvairios sąmokslo teorijos.

Dalis vartotojų socialiniuose tinkluose pradėjo dalytis nesusijusios translytės merginos atvaizdu, teigdami, kad šis žmogus yra T. Matthew Crooksas, rašo LGBTQ+ teisių portalas „PinkNews“.

Pirmasis vartotojas, pareiškęs, kad šaulys T. Matthew Crooksas buvo translytis, savo įraše platformoje „X“ įkėlė atsitiktinės merginos nuotrauką, skelbia minėtas LGBTQ+ teisių portalas.

„Ar kam nors įdomu, kodėl jie nenaudoja šios šaulio nuotraukos?“ – rašė vartotojas.

Prie įrašo, kuriame pasidalinta niekuo dėtos translytės merginos nuotrauka, sklaidos prisidėjo ir žinomi asmenys | Ekrano kopija

Įrašas sulaukė daugiau nei 7 mln. peržiūrų, prie jo sklaidos prisidėjo ir žinomi asmenys, siejami su kraštutinių dešiniųjų judėjimu.

Paaiškėjo tikroji tapatybė

Kaip rašo portalas erininthemorning.com, nuotraukoje užfiksuota mergina, kurios vardas Rose. Apie tai, jog jos nuotrauka išplito socialiniuose tinkluose siejant ją su įtariamu šauliu, Rose sužinojo perspėta draugų.

„Esu menininkė, mėgstu piešti ir rašyti, o kartais žaisti vaizdo žaidimus. Aš tiesiog esu atsitiktinis žmogus“, – duodama interviu prisistatė ji.

Kas žinoma apie šaulį?

Federaliniam tyrimų biurui (FTB) tęsiant tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti buvusį prezidentą D. Trumpą, klausimas, koks buvo 20-mečio užpuoliko motyvas nusitaikyti į politiką, kol kas lieka neatsakytas.

Nuo T. Matthew Crookso paleistų šūvių vienas mitingo dalyvis žuvo, dar 2 buvo sužeisti. Į D. Trumpą šovęs jaunuolis neutralizuotas kontrsnaiperio.

FTB tyrėjai mano, kad jis veikė vienas, rašo thehill.com.

Pareigūnai teigė, kad iki pasikėsinimo į buvusį prezidentą įtariamasis anksčiau nebuvo patekęs į jų akiratį.

Remiantis vietine žiniasklaida, T. Matthew Crooksas 2022 m. baigė Bethel Park vidurinę mokyklą.

Dabartinis vidurinės mokyklos šaulių komandos kapitonas Frederickas Machas teigė, kad vaikinas nepateko į komandą, kol mokėsi mokykloje, nes buvo blogas šaulys.

CNN kalbinti įtariamojo buvę bendramoksliai jį apibūdino kaip vienišą, tylų ir drovų. Jie patvirtino, kad T. Matthew Crooksas susidurdavo su stipriomis patyčiomis.

FTB pirmadienį paskelbė, kad T. Matthew Crookso namuose ir transporto priemonėse atliko kratas.

„Associated Press“ (AP) pranešė, kad įtariamojo užpuoliko automobilyje ir namuose buvo rasta medžiagų, iš kurių paprastai gaminami sprogmenys.

FTB informavo, kad tyrėjai gavo prieigą prie įtariamojo telefono. AP skelbia, kad T. Matthew Crooksas turėjo paskyrą pokalbių programėlėje „Discord“, tačiau platformos atstovas pareiškė nesant įrodymų, jog jis naudojo programėlę aptarti išpuolį ar politinėms pažiūroms dalytis.

AP pažymi, kad T. Matthew Crooksas buvo registruotas respublikonas, 2021 m. sausio 20 d., prezidento Joe Bideno inauguracijos dieną, paaukojęs 15 JAV dolerių su Demokratų partija susijusiai rinkimų grupei.

Pasak FTB, šaudynių metu panaudotas šaunamasis ginklas buvo įsigytas legaliai. Pareigūnai teigė, kad ginklą, kaip manoma, įsigijo T. Matthew Crookso tėvas. FTB specialusis agentas Kevinas Rojekas teigė, kad pareigūnams kol kas nėra aišku, ar jis paėmė ginklą gavęs tėvo leidimą, rašo AP.

„CBS News“ praneša, kad 20-metis vaikinas mažiausiai metus priklausė netoliese esančiam ginklų klubui. 
  
J. Bidenas ragino nedaryti išankstinių prielaidų apie tai, kokie galėjo būti įtariamojo motyvai.

„Raginu visus, prašau nedaryti prielaidų apie savo motyvus ar ryšius“, – sekmadienį sakė J. Bidenas.

„Tegul FTB kartu su bendradarbiaujančiomis agentūromis dirba savo darbą. Nurodžiau, kad šis tyrimas būtų išsamus ir greitas“, – pridūrė JAV prezidentas.

Po išpuolio J. Bidenas pasmerkė politinį smurtą ir paragino palaikyti vienybę.
Naujesnė Senesni