Pietų Korėjoje – gėjų poros pergalė teisme: sprendimą vadina istoriniu

Pietų Korėjos Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad šalis privalo suteikti draudimą tos pačios lyties porose gyvenantiems partneriams.

Asociatyvi Paran Koo/„Unsplash“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Aukščiausiasis teismas ketvirtadienį priėmė svarbią nutartį, atveriančią kelią tos pačios lyties poroms gauti sveikatos draudimą.

„Draudikai turėtų pripažinti tos pačios lyties porų sutuoktinių draudimą“, – nusprendė teismas.

Tai reiškia, kad tos pačios lyties porose gyvenantys asmenys po nuosprendžio paskelbimo gali registruotis kaip išlaikytiniai pagal savo partnerių valstybinį sveikatos draudimą – tai jau seniai leidžiama heteroseksualiems sutuoktiniams.

Vyriausiasis teisėjas Jo Hee-de teigė, kad valstybės atsisakymas tos pačios lyties poroms suteikti teisę į draudimą yra diskriminacinis.

Bylą inicijavo So Seong-wook ir Kim Yong-min – kartu gyvenanti vyrų pora, santuokos ceremoniją iškėlusi 2019 metais. Ši santuoka pagal Pietų Korėjos įstatymus nėra laikoma teisėta – šalis tos pačios lyties asmenų santuokų vis dar nepripažįsta.

Pora padavė į teismą Nacionalinę sveikatos draudimo tarnybą, kuri nutraukė išmokas vienam iš partnerių sužinojusi, kad jie yra gėjų šeima.

Ketvirtadienį priimtu nutarimu buvo patvirtintas dar praėjusiais metais priimtas sprendimas, kuriuo Seulo Aukščiausiasis teismas įpareigojo tarnybą sumokėti porai priklausančias išmokas.

„Amnesty International“ pareiškė, kad toks sprendimas yra „istorinė lygybės ir žmogaus teisių pergalė Pietų Korėjoje“.

„Nors šis sprendimas yra svarbus įvykis, pati byla yra blaivus priminimas apie ilgus teisminius procesus, kuriuos turi pereiti tos pačios lyties poros, kad užtikrintų pagrindines savo teises, kurios turėtų būti garantuotos visiems“, – teigiama žmogaus teisių organizacijos pranešime.
Naujesnė Senesni