Naujos detalės psichiatro, „gydžiusio“ nuo homoseksualumo, istorijoje: A. Alekseičiko likimas pakibo ant plauko

Alfa.lt pasikalbėjus su Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro vadovu Martynu Marcinkevičiumi į viešumą išlenda naujų detalių sovietinės okupacijos metais žmones „gydžiusio“ nuo homoseksualumo psichiatro Aleksandro Alekseičiko-Kirinovo istorijoje. Pasak vadovo, ketvirtadienį ryte buvo kalbėta su pačiu istorijos pagrindiniu veikėju ir nuspręsta šią istoriją dėl atitikties etikos principams įvertinti suteikti Etikos komisijai.

Aleksandras Alekseičikas Kirinovas | Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro nuotr.


Goda Kirkilaitė, alfa.lt 

redakcija@alfa.lt

Suorganizuotas bendras darbovietės susirinkimas

„Šiandien mes dar kaip tik turėjome bendrą gydytojų ir psichologų susirinkimą. Buvo išsakyta ir daug nuoskaudų, kolegos jaučiasi įžeisti taip pat. Perduosime svarstyti Etikos komisijai, tada jau spręsime, ką toliau daryti dėl žmogaus atitikties einamoms pareigoms. Mūsų pozicija vieninga“, – portalui situaciją komentavo Psichikos sveikatos centro vadovas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, A. Alekseičikas-Kirinovas ne per senas gydyti pacientus ir už tokią poziciją neturėtų būti atleistas iš savo pareigų, jis teigia, kad šitą klausimą irgi kelia: „Mes šitą klausimą keliame, bet norėtume pirmiausia sulaukti Etikos komisijos išvados dėl to, nes čia yra etikos klausimai, ne kažkokie mediciniai klausimai. Po to mes priimsime sprendimą.“

Iki šiol viešumoje kilo klausimų, ar klinikai tokia psichiatro pozicija iki paviešinto straipsnio buvo naujiena. Tačiau M. Marcinkevičius patikina, kad tikrai taip.

„Žinoma, naujiena. Reikia atkreipti dėmesį, kad „Šiaurės Atėnuose“ pati interviu ėmusi žurnalistė yra tos pačios bendruomenės atstovė. Tai čia irgi tokia kaip ir problema, kad nei žurnalistė tikrai informavo mus, kad bus kažkoks interviu, nei kažką. Kaip įstaigos administracija (galime – Alfa.lt) tik pasakyti, kad tai yra grynai asmeninė daktaro nuomonė, kuri nesutampa su įstaigos pozicija“, – kalbėjo jis.

Anksčiau Psichikos sveikatos centras internete paviešino poziciją, kuri nesutampa su įstaigoje dirbančiu medicinos darbuotoju: „Pareiškiame, kad straipsnyje išdėstyta gydytojo A. Alekseičiko nuomonė yra išskirtinai jo asmeninė pozicija ir iš esmės nesutampa su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pozicija.

Tačiau mes gyvename demokratinėje visuomenėje ir kiekvienas šalies pilietis gali turėti ir reikšti savo asmeninę nuomonę. Skelbti ar neskelbti ją yra redakcijos pasirinkimas ir atsakomybė.“

Buvo kalbėta ir su pačiu psichiatru

Psichikos sveikatos centro vadovas portalui taip pat atskleidė, kad su A. Alekseičiku-Kirinovu po interviu buvo pasikalbėta: „Kaip tik šiandien visą rytą beveik pusantros valandos ne tik mes, bet ir visa mūsų bendruomenė – psichiatrai, psichologai – kalbėjo.“

Paklaustas, ką šiandien sako psichiatras, jis nenorėjo eiti į detales: „Geriau jau jo paklauskite, aš nenorėčiau komentuoti jo minčių. Jis mano, kad jis nieko blogo nepasako. Jis pripažino, kad nuo homoseksualumo tikrai nebegydo ir t. t.

Bet gal tegul jis pats komentuoja, aš bijau paskui, kadangi gali būti visokie teisminiai dalykai dėl atleidimo iš darbo ir pan. Tai nenorėčiau nieko iš anksto komentuoti. Sulaukime Etikos komisijos išvadų ir kitų sprendimų.“

Martynas Marcinkevičius | Asmeninio albumo nuotr.

Portalas LRT.lt taip pat paviešino straipsnį, kuriame A. Alekseičikas-Kirinovas pripažino dėl homoseksualumo konsultuojantis ir dabar. Vis dėlto M. Marcinkevičius atkreipė dėmesį, kad psichiatras tikino ne „gydąs“ nuo homoseksualumo, o konsultuojantis juos dėl įvairių gyvenime kylančių problemų.

„Daktaras pripažino, kad jis negydo, bet jis nurodė, kad gydė tarybiniais laikais. Kad jis padeda jiems bendrai, tai taip. Bet mes ir šiandien kalbėjome, kad jis nebegydo nuo homoseksualumo.

Mes homoseksualius asmenis gydome kaip ir visus asmenis, bet ne nuo homoseksualumo, o nuo tų problemų, kokias jie turi. Ir homoseksualūs, ir heteroseksualūs asmenys – visi turi psichikos sveikatos problemų. Mes neskirstome. Daktaras tai šiandien irgi pripažino, kad ne nuo homoseksualumo gydo. Tai čia truputėlį reikia suprasti irgi medicininį kontekstą“, – aiškino jis.

Taip pat skaitykite:
Naujesnė Senesni