Milvokyje – protestas prieš D. Trumpą, mitinguotojai sako – tai gyvybės ir mirties klausimas

Už kelių kvartalų nuo apsauginės tvoros, supančios 2024 m. Respublikonų partijos nacionalinį suvažiavimą Milvokyje, Viskonsino valstijoje, susirinko šimtai protestuotojų, pasisakančių už palestiniečių, imigrantų, moterų, etninių mažumų ir LGBTQ+ teises.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pirmadienį Raudonosios strėlės parke į mitingą susirinkę protestuotojai skelbė pasisakantys prieš respublikonų kandidatą, dar kartą prezidento posto siekiantį Donaldą Trumpą, taip pat tikino besipriešinantys „baltųjų krikščioniškajam nacionalizmui“, JAV paramai Izraeliui, reprodukcinių teisių ribojimams, respublikonų planams masiškai deportuoti imigrantus.


Imigrantų darbuotojų teisių organizacijos „Voces de la Frontera Action“ vadovė Christine Neumann-Ortiz savo kalbą pradėjo pasmerkdama pasikėsinimą į D. Trumpą renginyje, vykusiame šeštadienį Pensilvanijoje, Bulteryje, per kurį politikas buvo sužeistas, šaulys nukautas ir žuvo minioje buvęs 50-metis ugniagesiu dirbęs vyras.

C. Neumann-Ortiz teigė neabejojanti, kad D. Trumpo retorika „prisidėjo prie išaugusio smurto atmosferos ir įgalino baltųjų nacionalistų vykdomus neapykantos nusikaltimus“, rašo sourcenm.com.

C. Neumann-Ortiz pasmerkė D. Trumpo veiksmus per 2021 m. sausio 6 d. vykusius neramumus prie JAV Kapitolijaus, kai jo pasekėjai, galimai paskatinti D. Trumpo, iškart nepripažinusio prezidento rinkimų rezultatų, ugningos kalbos prie Baltųjų rūmų, galiausiai įsiveržė į Kapitolijų, kad neleistų Kongresui patvirtinti Joe Bideno laimėjimo. Nepaisant to, Kongresas patvirtino, jog D. Trumpas rinkimus pralaimėjo.

„Voces de la Frontera Action“ vadovė taip pat teigė, kad D. Trumpo „neapykantą kurstanti ir dehumanizuojanti retorika“ per 2024 m. prezidento rinkimų kampaniją gali būti siejama su smurtiniais nusikaltimais prieš skirtingas etnines grupes ir migrantus.

Prieš imigrantus nukreipta retorika privedė prie „tokių tragedijų, kaip čia Milvokyje, kai kaimynas bute jų vaikų akivaizdoje nušovė“ kitos kilmės jų tėvus, sakė C. Neumann-Ortiz per spaudos konferenciją prieš protestą.

Pasak jos, D. Trumpas iš dalies atsakingas ir už išpuolį, kai vienas vyras iš Peru kilusį JAV pilietį apliejo rūgštimi sakydamas, kad jis čia yra neteisėtai ir turi grįžti į ten, iš kur atvykęs.

C. Neumann-Ortiz prisiminė ir El Paso mieste 2019 m. įvykusį daugiausiai aukų šiuolaikinėje Amerikos istorijoje pareikalavusį išpuolį prieš lotynų amerikiečius, kai nacionalistinių pažiūrų rasistas surengė masines šaudynes, nusinešusias 23 lotynų kilmės žmonių gyvybes.

Protesto dalyviai, atvykę iš visos šalies, teigė manantys, kad Respublikonų partijos kandidato D. Trumpo retorika kelia grėsmę žmonių gyvybėms bei sveikatai.

„Respublikonų darbotvarkė – dirbančių bei engiamų žmonių gyvybės ir mirties klausimas. Turime ne tik apsaugoti šią šalį, bet ir solidarizuotis su engiamais žmonėmis visame pasaulyje“, – sakė Kodi Guillory, gamtos mokslų mokytoja iš Čikagos.

Mitinge dalyvavusi studentiškos organizacijos atstovė Viktorija Hinkli teigė esanti susirūpinusi dėl reprodukcinių teisių ribojimų, kai Aukščiausiasis Teismas 2022 m. panaikino sprendimą byloje Roe prieš Wade'ą, užtikrinusį konstitucinę teisę nutraukti nėštumą.

„Šis sprendimas – tai tiesioginis D. Trumpo prezidentavimo rezultatas, iš tikrųjų jis tuo didžiuojasi“, – dėstė ji.

D. Trumpas eidamas JAV prezidento pareigas paskyrė tris konservatyvius teisėjus į Aukščiausiąjį Teismą: Neilą Gorsuchą, Brettą Kavanaugh ir Amy Coney Barrett. Tai pakeitė teismo sudėtį suteikiant konservatyviajai daugumai galimybę pakeisti ankstesnius teismo sprendimus, įskaitant ir sprendimą byloje Roe prieš Wade'ą.

Buvęs JAV prezidentas D. Trumpas į Milvokį atvyko sekmadienį – praėjus šiek tiek daugiau nei parai po nepavykusio pasikėsinimo nužudyti. Į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiantis politikas pirmadienį formaliai paskelbtas Respublikonų partijos kandidatu JAV prezidento rinkimuose.
Naujesnė Senesni