Vilniaus tarybos nario žodžiai apie homoseksualumą suglumino: „Jam turėtų būti gėda“

Lietuvoje nuvilnijo psichiatro, sovietmečiu neva „gydžiusio“ homoseksualumą, mintys, kad homoseksualūs asmenys yra neišsivystę. Po kilusio skandalo suskubo pasisakyti ir Vilniaus miesto tarybos narys, Nacionalinio susivienijimo atstovas Almantas Stankūnas, kuris pareiškė – homoseksualumas yra lytiškumo sutrikimas. Dėl tokio pasisakymo politikui turėtų būti gėda, įsitikinęs socialdemokratas Tadas Vinokuras, kartu su partiečiais kreipęsis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisiją dėl kito incidento, kuriame dalyvavo tarybos narys. Tuo metu A. Stankūno elgesį įvertinęs Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis pažymi – taip skatinama neapykanta prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Jarmo.net koliažas


Jonas Valaitis, jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar 1992 metais pašalino homoseksualumą iš ligų sąrašo. Jis nėra laikomas nei liga, nei sutrikimu.

„Kaip viešai pažymi Lietuvos psichologų sąjunga, homoseksualumo „gydymas“, kitaip dar vadinamas konversine „terapija“, yra laikomas ne tik neefektyviu, bet ir žalingu, nes sukelia ilgalaikius neigiamus padarinius psichinei sveikatai, savivertei ir santykiams“, – komentuodamas situaciją portalui jarmo.net akcentavo A. Rudomanskis.

Taip pat skaitykite

Nacionalinio susivienijimo nario oponentai kelia klausimą, ar politikui dera skleisti mintis, kurios prieštarauja mokslui, bei ar taip elgdamasis jis nepažeidžia Politikų elgesio kodekso, įpareigojančio laikytis žmogaus teisių ir laisvių bei jas užtikrinti.

Socialiniuose tinkluose – homoseksualius asmenis žeminantis įrašas

„Jeigu tikite mokslu, turite pripažinti: homoseksualumas yra lytiškumo sutrikimas“, – „Facebook“ pareiškė A. Stankūnas.

Apie šiuos Vilniaus miesto tarybos nario žodžius portalas jarmo.net buvo informuotas skaitytojo.

Ekrano kopija

Patikrinus A. Stankūno socialinio tinklo profilį paaiškėjo, kad įrašas – tikras. Jis buvo publikuotas liepos 6 d. ir sulaukė daugiau nei pusantro šimto reakcijų bei beveik 30-ties komentarų.

Jarmo.net mėgino susisiekti su politiku, tačiau jis į laiškus bei žinutes iki šiol neatsakė.

„Turėtų būti gėda“

Pasak socialdemokrato T. Vinokuro, Nacionalinio susivienijimo nario A. Stankūno pasisakymas liudija, kad „dešinieji radikalai“ nukreipė neapykantos ugnį į LGBTQ+ bendruomenę.

Tadas Vinokuras | Asmeninio albumo nuotr.

„Panašu, kad prieš Seimo rinkimus Lietuvos dešinieji radikalai nusprendė pažaisti kultūrinius karus ir pirmiausia nusitaikė į LGBTQ+ bendruomenę“, – portalui jarmo.net sakė jis.

T. Vinokuras įsitikinęs – politikui, skleidžiančiam su mokslo žiniomis prasilenkiančius teiginius, turėtų būti gėda.

„Tai rodo, kad jie yra absoliučiai išsisėmę ir desperatiškai ieško būdų, kaip kurstyti diskriminaciją ir kiršinti visuomenės grupes. Būtų sunku racionaliai įvertinti A. Stankūno komentarą, kadangi jo žodžiai, visų pirma, absoliučiai prieštarauja šiuolaikiniam mokslui, o taip pat – jie yra akivaizdžiai parašyti su intencija kurstyti diskriminaciją prieš LGBTQ+ žmones ir juos stigmatizuoti. Tai yra žemiausio, gatvės lygio politikavimas, dėl kurio A. Stankūnui turėtų būti gėda“, – komentavo socialdemokratas. 

Įžvelgia žalą

TJA pirmininkas A. Rudomanskis sakė, kad tokie teiginiai – žalingi. „Jie prisideda prie chroniško mažumos streso, kuris neigiamai veikia LGBTQ+ asmenų psichikos ir fizinę sveikatą“, – dėstė pašnekovas.

Artūras Rudomanskis | Žmogaus teisių organizacijų koalicijos/Jono Petronio nuotr.

Jam klausimų kelia ir tai, ar A. Stankūnas nepažeidė įstatymų. 

„Valstybės politikų elgesio kodeksas įpareigoja politikus elgtis teisingai, nesavanaudiškai ir nešališkai, tarnaujant visiems žmonėms vienodai, nepaisant jų seksualinės orientacijos. Tokie diskriminuojantys pareiškimai akivaizdžiai pažeidžia šiuos principus ir kenkia visuomenės gerovei bei pasitikėjimui valdžia“, – tikino A. Rudomanskis. 

Tyrimui pradėti reikalingas kreipimasis

Jarmo.net kreipėsi komentaro į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijos pirmininką Remigijų Motuzą. 

Jis teigė, kad dėl A. Stankūno elgesio etikos komisija turėtų visų pirma gauti kreipimąsi, kad būtų pagrindas pradėti tyrimą. Pasak Etikos komisijos pirmininko, kreipimąsi gali parašyti kiekvienas pilietis, fizinis ar juridinis asmuo.

„Etikos komisija sudaryta iš visų politinių partijų, joje dirba ir teisininkas. Po kreipimosi į Etikos komisiją pradedamas tyrimas, yra nagrinėjama, ar išties tarybos narys pažeidė etiką“, – proceso eigą paaiškino R. Motuzas.

Remigijus Motuzas | Vyriausiosios rinkimų komisijos nuotr.

Pasak jo, tarybos nariai bei visi kiti politikai turi vadovautis Valstybės politikų elgesio kodeksu.

„Kita vertus, politikoje yra daug ir nerašytų standartų. Pirmiausia, tarybos narys duoda priesaiką pradėdamas savo darbą ir mes savo priesaikoje sakome žodžius: „Gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, ir sąžiningai bei garbingai atlikti savo pareigas, ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir viešuosius interesus“. <...> Tai yra oficialiai pasakoma priesaikos metu. Aš manau, kad tai viską ir pasako: susilaikyti nuo veiksmų, jog nepažeistume gyventojų teisių ir interesų. Aš nesu kaip tarybos narys pats sau – aš atstovauju tam tikrą Vilniaus miesto gyventojų dalį. Mane išrinko Vilniaus miesto gyventojai ne dešimtimis, o tūkstančiais. Mes esame atsakingi būtent jiems ir kartu reikšdami mintis turime galvoti, kad mes atstovaujame ir jų interesus. Ir aš manyčiau, kad nuo skubotų, nepamatuotų vertinimų turėtume susilaikyti“, – dėstė R. Motuzas. 

Anot jo, negalima vertinti kito žmogaus tapatybės. „Negali būti vertinimų. Tai yra kiekvieno žmogaus, turbūt, prigimtinis pasirinkimas“, – įsitikinęs R. Motuzas. 

Gali netekti tarybos nario mandato

A. Stankūno elgesį Etikos komisija vertins dėl kito incidento, įvykusio per Nacionalinio susivienijimo akciją, kai Vilniaus centre buvo savavališkai pakabinta lenta kontraversiškai vertinamam pulkininkui Kaziui Škirpai, kurią nuimant „Grindos“ darbuotojams kilo neramumai.

Kaip rašoma Vilniaus socialdemokratų išplatintame pranešime spaudai, pasklidus informacijai apie tarybos nario A. Stankūno bandymus kurstyti minią, trukdžiusią viešosios tvarkos pareigūnams nuimti nelegaliai pakabintą atminimo lentą K. Škirpai, socialdemokratai kreipėsi į miesto savivaldybės Etikos komisiją, reikalaudami įvertinti, ar A. Stankūnas savo veiksmais nepažeidė tarybos nario priesaikos.

„Pirmiausia, pats lentos pakabinimas gali būti vertinamas kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas. O trukdymas pareigūnams nuimti nelegaliai pakabintą lentą gali būti traktuojamas kaip pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymas. Tai – mažų mažiausiai du Administracinių nusižengimų kodekso straipsniai, kurių pagrindu A. Stankūno elgesys turėtų užtraukti atsakomybę. Lauksime etikos sargų atsakymo, ar šiuo elgesiu nebuvo pažeista tarybos nario priesaika“, – tikina kreipimąsi pasirašęs sostinės tarybos narys Povilas Pinelis.

Socialdemokratų rinkimų štabo nario T. Vinokuro teigimu, A. Stankūnui gali būti pradėta tarybos nario mandato atėmimo procedūra.

„Jeigu policija pripažins tarybos nario A. Stankūno veiksmus akcijoje nusižengimais, taryba gali pradėti mandato atėmimo procedūrą. Pagal Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymą tokia procedūra gali būti pradėta trečdalio tarybos narių iniciatyva“, – komentuoja T. Vinokuras.

R. Motuzas portalą jarmo.net patikino, kad Etikos komisija tyrimą dėl A. Stankūno elgesio, susijusio su incidentu nuimant K. Škirpai skirtą atminimo lentą, jau pradėjo. „Priimtas sprendimas pradėti tyrimą“, – informavo jis. 
Naujesnė Senesni