Kas yra naujasis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas ir koks jo požiūris į LGBTQ+ teises?

Jungtinėje Karalystėje įvyko permainas atnešę rinkimai, po kurių visų žvilgsniai nukrypo į Leiboristų partijos lyderį Keirą Starmerį, tapusį šalies ministru pirmininku. K. Starmerio kelias Dauningo gatvės link pažymėtas prieštaringų vertinimų, ypač susijusių su LGBTQ+ teisėmis.

Keiras Starmeris | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/keirstarmer


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Leiboristai Jungtinės Karalystės visuotiniuose rinkimuose išplėšė triuškinančią pergalę ir po 14 metų trukusio konservatorių valdymo atėjo į valdžią.

Partijos lyderis K. Starmeris penktadienį pradėjo eiti ministro pirmininko pareigas, kai karalius Karolis III oficialiai paprašė jo suformuoti naują Vyriausybę, o politikas pažadėjo britų visuomenei nuplukdyti šalį „ramesnių vandenų“ link.

Tapęs premjeru ir kreipdamasis į tautą iš Dauningo gatvės, K. Starmeris pareiškė: pokyčiai prasideda dabar.

61-erių metų politikas yra įgijęs teisininko išsilavinimą ir prieš 2015 m. patekdamas į parlamentą dirbo viešųjų kaltinimų direktoriumi – Karališkosios prokuratūros vadovu.

Nuskambėjo nuviliantis komentaras apie translytes moteris

Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras įvardijamas kaip LGBTQ+ teisių šalininkas. Tačiau, kaip rašo LGBTQ+ portalas advocate.com, jo vadovaujamai Leiboristų partijai pasislinkus į centrą, naujasis Dauningo gatvės šeimininkas jau yra pasižymėjęs ir transfobiškais, nuviliančiais komentarais.

K. Starmeris pirmadienį publikuotame leidinio „The Times“ interviu pareiškė, kad translytės moterys, kurioms nebuvo atlikta lyties patvirtinimo operacija, neturėtų būti įleidžiamos tik į moterims skirtas erdves, įskaitant vonios kambarius.

„Jos neturi tokios teisės. Jos neturėtų. Aš visada sakiau, kad biologinių moterų erdves reikia apsaugoti“, – sakė jis.

Šis pasisakymas žymi reikšmingą nukrypimą nuo ankstesnės pro-LGBTQ+ pozicijos ir sukėlė LGBTQ+ teisių aktyvistų bei palaikytojų kritiką.

Anot „The Independent“, K. Starmeris taip pat teigė, kad leiboristų Vyriausybė neleis mokyklose diegti „lyčių ideologijos“.

„Ne, aš nepalaikau lyčių ideologijos mokymo mūsų mokyklose“, – komentavo jis.

Nuomonė pasikeitė?

Kyla klausimas, ar K. Starmerio pozicija, susijusi su translyčių asmenų teisėmis, bėgant metams pasikeitė.

Dar 2020 m. lapkritį jis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad „translyčių teisės yra žmogaus teisės, o jūsų kova taip pat yra mūsų kova“, rašo „Attitudereports“.

O štai 2021 m. birželį politikas „PinkNews“ dėstė: „Translyčiai žmonės yra viena labiausiai diskriminuojamų mūsų visuomenės grupių. Leiboristai žino, kiek daug reikia nuveikti... Esame įsipareigoję atnaujinti GRA (Lyties pripažinimo įstatymą, – jarmo.net), kad translyčiai žmonės galėtų patys save pripažinti“.

Koks yra leiboristų požiūris į LGBTQ+ teises?

K. Starmerio pozicija, pažymi „PinkNews“, atitinka rinkimus laimėjusios partijos manifestą, kuriame akcentuojama, kad leiboristai „didžiuojasi Lygybės įstatymu ir jo suteikiamomis teisėmis bei užtikrinama moterų apsauga“.

Savo manifeste leiboristai įsipareigojo uždrausti konversijos terapijas, kurių metu tariamai gydomos seksualinės orientacijos.

Partija pažadėjo „modernizuoti, supaprastinti ir pertvarkyti nepageidaujamai į kitų žmonių reikalus besikišantį ir pasenusį Lyties pripažinimo įstatymą“.

Be viso to, leiboristų manifeste įsipareigota apibrėžti, kad visi neapykantos nusikaltimai yra įvykdomi sunkinančiomis aplinkybėmis.

Kaip rašo „PinkNews“, nepaisant to, kad leiboristų manifeste siūlomi teigiamai vertinami pokyčiai, susiję su LGBTQ+ bendruomene, nerimaujama, ar K. Strameriu galima pasitikėti translyčių asmenų teisių srityje.

Parengta pagal advocate.com ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni