Kamerūno prezidento dukros bučinys su Brazilijos modeliu sukėlė diskusijų bangą

Kamerūno prezidento dukra paskelbė nuotrauką, kurioje ji užfiksuota besibučiuojanti su kita moterimi, taip sukeldama diskusiją bangą šalyje, kurioje tos pačios lyties porų santykiai laikomi neteisėtais. Apie tai rašo BBC.

Brenda Biya kartu su Layyons Valenca | „Instagram“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Instagram“ įraše matyti, kaip 26 metų Brenda Biya apsikabina Brazilijos modelį Layyons Valenca.

„Aš pamišusi dėl tavęs ir noriu, kad pasaulis tai žinotų“, – rašė B. Biya, pridėdama širdelės jaustuką (angl. emoji).

B. Biya tėvas – 91 metų Paulas Biya – Kamerūno prezidentu tapo 1982 m. ir yra vienas ilgiausiai šaliai vadovaujančių lyderių visoje Afrikoje.

Šioje centrinėje Afrikos valstybėje už tos pačios lyties asmenų santykius gresia iki 5 metų kalėjimo.

B. Biya – muzikantė, gyvenanti užsienyje, kitaip žinoma kaip „King Nasty“ – publikuodama bučinio nuotrauką aiškiai nenurodė savo seksualinės orientacijos.

Tačiau praėjus kiek laiko po to, kai buvo paskelbta fotografija, B. Biya pasidalijo prancūzų laikraščio „Le Monde“ straipsniu, kuriame pranešta, kad ji „išėjo iš spintos“ – atsiskleidė esanti neheteroseksuali.

Ji taip pat pasidalijo žinutėmis iš žmonių, išreiškusių jai palaikymą. 

Už „homoseksualizavimą“ Kamerūne nuteista ir Belgijoje prieglobsčio pasiprašiusi translytė visuomenininkė Shakiro – viena iš šalies prezidento dukrą už drąsą giriančių aktyvisčių, įsitikinusi, kad B. Biya įrašas „Instagram“ paskyroje LGBTQ+ bendruomenei gali tapti lūžiu, po kurio ji ims aktyviau siekti savų teisių. Shakiro pareiškė, kad B. Biya tapo „socialinių pokyčių balsu“ Kamerūne, kuriame giliai įsišaknijusi baimė kalbėti seksualinės tapatybės temomis.

Nors B. Biyą daug kas gyrė, tačiau keli socialinių tinklų vartotojai iš Kamerūno pasižymėjo ir homofobiškais komentarais.

Kai kurie spėliojo, kad moteris pasidalijo šia nuotrauka tam, jog sukeltų ažiotažą bei ginčus tarp kamerūniečių.

Taip pat kilo diskusija, ar šioje šalyje savo seksualinės orientacijos atskleidimas – tai privilegija, kuria gali mėgautis tik keli išrinktieji.

LGBTQ+ aktyvistė Bandy Kiki „Facebook“ įraše akcentuoja: „Tai pabrėžia atšiaurią tikrovę: Kamerūne priimti įstatymai, nukreipti prieš LGBT, neproporcingai taikomi tik vargstantiesiems. Turtai ir ryšiai vieniems sukuria tartum skydą, o tuo metu kiti susiduria su rimtomis problemomis“.

Žmogaus teisių organizacijos kritikuoja griežtus Kamerūno įstatymus, nukreiptus prieš LGBTQ+ bendruomenės narius.

2022 metais „Human Rights Watch“ paragino Kamerūną „skubiai imtis veiksmų siekiant atšaukti šį diskriminacinį įstatymą ir užtikrinti, kad būtų gerbiamos visų Kamerūno gyventojų teisės, nepaisant jų seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės ar lytinės charakteristikos“.

Garsi advokatė Alice Nkom, besispecializuojanti žmogaus teisių srityje ir ginanti LGBTQ+ asmenis Kamerūne, teigia, kad B. Biya yra „drąsos pavyzdys“ ir ji „siunčia svarbią visuotinę meilės žinią“.

Dauguma Kamerūno žiniasklaidos priemonių nepranešė apie naujausią prezidento dukros nuotrauką, išplitusią socialiniuose tinkluose. Žiniasklaidos reguliavimo institucija šalyje taiko sankcijas leidiniams ir transliuotojams už informacijos sklaidą apie homoseksualumą.

Nei šalies Vyriausybė, nei prezidentas P. Biya šios istorijos taip pat oficialiai nepakomentavo.

Naujesnė Senesni