Kamala Harris: LGBTQ+ teisių gynėja, pasirengusi tapti JAV prezidente

Antrosios kadencijos siekusiam JAV prezidentui Joe Bidenui sekmadienį oficialiai paskelbus apie pasitraukimą iš rinkimų kovos, labiausiai tikėtina Demokratų kandidate užimti aukščiausiąjį postą Baltuosiuose rūmuose įvardijama viceprezidentės pareigas šiuo metu einanti Kamala Harris, pasisakanti už LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą. 

Kamala Harris | Jarmo.net koliažas („Instagram“ nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasidalijo įspūdinga nuotrauka

„Tikėkimės, būsima Prezidentė!“ – pasidalijęs nuotrauka, kurioje matyti K. Harris, dėvinti LGBTQ+ palaikymo spalvomis – vaivorykšte – išmargintą švarką, rašo režisierius Romas Zabarauskas.

Ši nuotrauka užfiksuota 2019 metais San Franciske vykusiose „Pride“ eitynėse, kuriose K. Harris sveikino žygiuojančius žmones.


„Didžiulė garbė grįžti į San Franciską švęsti „Pride“ eitynių. Atminkite, kad mes kovoje nė vieno nepaliksime vieno“, – tąkart socialiniuose tinkluose paskelbė politikė.

Įgijo teisininkės išsilavinimą

K. Harris dabar eina JAV viceprezidentės pareigas. Buvusi Kalifornijos generalinė prokurorė per kelis metus tapo viena ryškiausių Amerikos politikos figūrų.

K. Harris gimė 1964 metų spalio 20 dieną Ouklande, Kalifornijoje. Ji yra indų kilmės biomedicinos mokslininkės Shyamala Gopalan ir iš Jamaikos kilusio ekonomikos profesoriaus Donaldo J. Harris dukra.

Tuomet dar būsimoji politikė mokėsi Howardo universitete Vašingtone, kur įgijo politikos mokslų ir ekonomikos bakalauro laipsnį. Vėliau K. Harris baigė teisės mokyklą Kalifornijos universitete Hastingse. Čia ji įgijo teisės mokslų daktaro laipsnį.

Gautas išsilavinimas suteikė jai galimybę siekti karjeros teisės srityje.

Rėmė santuokų lygybę

Baigusi teisės mokslus, 1990 m. K. Harris pradėjo dirbti Alamedos apygardos prokuratūroje. Daugiausia dėmesio ji skyrė seksualinių nusikaltimų ir vaikų išnaudojimo byloms.
 
2003 metais K. Harris paskirta San Francisko apygardos prokurore.

2011 metais ji tapo Kalifornijos generaline prokurore ir toliau tęsė kovą už teisingumą.

K. Harris – viena pirmųjų generalinių prokurorių, aktyviai rėmusių tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimą.

Vienas iš reikšmingiausių jos pasiekimų – 2004 metais būdama San Francisko apygardos prokurore K. Harris atsisakė ginti Kalifornijoje galiojusį įstatymą, uždraudusį tos pačios lyties asmenų santuokas. 

K. Harris jau tuomet tvirtai tikėjo, kad šis draudimas pažeidžia JAV Konstitucijos garantuojamas pilietines teises.

„Aš didžiuojuosi mūsų kova už tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą. Ši pergalė parodė, kad meilė visada nugali neapykantą“, – politikė ištarė šiuos žodžius 2013 metų birželio 26 d., po Aukščiausiojo Teismo sprendimo, įteisinusio Jungtinėse Valstijose tos pačios lyties asmenų santuokas.

LGBTQ+ bendruomenę drąsinusios kalbos

2016 m. ji buvo išrinkta į JAV Senatą. 

K. Harris pasisako už LGBTQ+ asmenų apsaugą nuo diskriminacijos mokyklose ir darbovietėse, remdama įstatymus, kurie riboja diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

„Mūsų LGBTQ+ bendruomenė nusipelno gyventi be baimės ir diskriminacijos. Mes privalome užtikrinti, kad visi žmonės, nepriklausomai nuo jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės, turėtų lygias teises ir galimybes“, – 2019 metų birželio 28 d. Nacionalinio LGBTQ+ teisių fondo konferencijoje kalbėjo politikė.

Ji aktyviai kovojo prieš „Neklausk, Nesakyk“ (angl. „Don't Ask, Don't Tell“) politiką, draudusią atsiskleidusiems homoseksualiems asmenims tarnauti kariuomenėje.

„Mes turime kovoti už teisingumą visiems, įskaitant LGBTQ+ bendruomenę. Niekas neturėtų būti diskriminuojamas dėl to, kas jie yra arba ką jie myli“, – sakė ji 2020 metų spalio 11 d. Nacionalinio LGBTQ+ teisių fondo renginyje, skirtame atsiskleidimo dienai paminėti.

„Mes tikime pamatiniais mūsų šalies principais; mes tikime laisvės, lygybės ir teisingumo pažadu. Taigi kova už lygias teises yra mūsų meilės savo šaliai išraiška“, – kalbėjo ji 2023 metais minėdama „Pride“ mėnesį – birželį.

J. Bidenas paskelbė, kad nesieks perrinkimo

Išaugus spaudimui po pirmųjų debatų praėjusį mėnesį, sekmadienį prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad nesieks būti perrinktas, bet pareigas toliau eis iki kadencijos pabaigos.

„Ir nors turėjau tikslą siekti perrinkimo, manau, kad mano partijai ir šaliai yra naudingiausia, jog aš atsistatydinčiau ir visą likusį savo kadencijos laiką sutelkčiau dėmesį tik į savo kaip prezidento pareigų vykdymą“, – laiške, paskelbtame platformoje „X“, rašė J. Bidenas.

„Tarnauti jūsų prezidentu man buvo didžiausia garbė gyvenime“, – pridūrė jis.

Prezidentas J. Bidenas taip pat išreiškė paramą viceprezidentei K. Harris.

„Šiandien noriu visiškai palaikyti ir pritarti, kad Kamala šiais metais taptų mūsų (Demokratų, – jarmo.net) partijos nominante. Demokratai, laikas susiburti ir įveikti (Donaldą) Trumpą. Padarykime tai“, – pareiškė jis.

J. Bidenas teigė, kad pasirinkti K. Harris savo kandidate į viceprezideto postą buvo „geriausias mano priimtas sprendimas“.

K. Harris pasirengusi tapti JAV prezidente

Pareiškime, išplatintame socialiniuose tinkluose, K. Harris padėkojo J. Bidenui už „išskirtinį vadovavimą“ einant JAV prezidento pareigas. 

„Man didelė garbė sulaukti prezidento paramos ir aš ketinu užsitarnauti ir laimėti šią nominaciją“, – teigė ji. 

K. Harris pažadėjo rinkimuose susikauti su dar kartą prezidento posto siekiančiu Donaldu Trumpu. 

„Per pastaruosius metus keliavau po šalį ir kalbėjausi su amerikiečiais apie aiškų pasirinkimą šiuose svarbiuose rinkimuose. Tą aš ir toliau darysiu ateinančiomis dienomis ir savaitėmis. Darysiu viską, ką galiu, kad suvienyčiau Demokratų partiją ir suvienyčiau mūsų tautą, jog nugalėčiau Donaldą Trumpą“, – laiške rašė ji. 

„Kartu mes kovosime. Ir kartu mes laimėsime“, – pridūrė politikė. 
Naujesnė Senesni