Kamala Harris: istorinė kandidatė siekia tapti pirmąja moterimi JAV prezidente

Po Joe Bideno pasitraukimo iš 2024 metų prezidento rinkimų, viceprezidentė Kamala Harris tampa Demokratų partijos viltimi nugalėti Donaldą Trumpą. K. Harris, jau įėjusi į istoriją kaip pirmoji moteris, pirmoji juodaodė ir pirmoji Pietų Azijos kilmės amerikietė, išrinkta viceprezidente, dabar siekia dar didesnio tikslo. Su stipriu partijos lyderių palaikymu ir savo ilgamete patirtimi teisėsaugoje ir politikoje, K. Harris siekia suvienyti partiją ir tautą šioje svarbioje rinkimų kovoje.

Kamala Harris | „Facebook“ nuotr.


Jonas Griciuskaunozinios.lt 

info@kaunozinios.lt

59-erių metų K. Harris jau įėjo į istoriją kaip pirmoji moteris, pirmoji juodaodė amerikietė ir pirmoji Pietų Azijos kilmės amerikietė, išrinkta viceprezidente. Ji gavo paramą iš daugelio lyderių, įskaitant buvusį demokratų prezidentą Billą Clintoną ir Hillary Clinton.

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir buvęs prezidentas Barakas Obama padėkojo Joe Bidenui už jo patriotizmą, bet neišreiškė savo paramos K. Harris ar kitam kandidatui.

„Artimiausiomis dienomis mes plauksime nepažįstamais vandenimis,“ – sakė B. Obama savo pranešime. 

Kamala Harris gimė 1964 m. spalio 20 d. Ouklande, Kalifornijoje. Jos tėvas buvo Jamaikos kilmės Stanfordo universiteto profesorius, o motina, kilusi iš Indijos, buvo vėžinių ligų tyrinėtoja. 

K. Harris įgijo politinių mokslų ir ekonomikos bakalauro laipsnį Howard universitete, o teisės laipsnį – Hastingso teisės koledže. 

1990 m. ji pradėjo savo karjerą Alameda apygardos prokuratūroje, kur specializavosi vaikų seksualinės prievartos bylose. 

2004 m. ji išrinkta San Francisko apygardos prokurore, kur tapo lydere LGBTQ+ teisių judėjime ir įsteigė Aplinkos teisės skyrių. 

2010 m. K. Harris tapo Kalifornijos generaline prokurore: prižiūrėjo didžiausią valstijos teisingumo departamentą šalyje ir laimėjo svarbias bylas už Kalifornijos gyventojų teises, įskaitant 20 mlrd. dolerių susitarimą dėl neteisėtų būsto atėmimų ir 1,1 mlrd. dolerių susitarimą už nesąžiningą elgesį su studentais ir veteranais.

2017 m. K. Harris buvo išrinkta į JAV Senatą, kur tarnavo žvalgybos ir teisės komitetuose. Ji tapo žinoma dėl savo griežto stiliaus klausimų sesijose, ypač apklausiant JAV generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą dėl Rusijos įsikišimo į 2016 metų prezidento rinkimus.

2021 m. sausio 20 d. K. Harris prisiekė kaip viceprezidentė ir tapo pirmąja moterimi, pirmąja juodaode ir pirmąja Azijos kilmės amerikiete, einančia šias pareigas. 

Kaip viceprezidentė, K. Harris aktyviai sprendė migracijos, balsavimo teisių ir abortų klausimus. Ji taip pat tapo rekordininke pagal lyginamųjų balsų skaičių Senate, viršydama beveik 200 metų senumo rekordą.

K. Harris yra išleidusi keletą knygų, įskaitant vaikų knygą „Superheroes Are Everywhere” ir autobiografiją „The Truths We Hold”. Be to, jos dukterėčia Meena Harris parašė knygą „Kamala and Maya’s Big Idea”, kurioje aprašomos K. Harris ir jos sesers vaikystės patirtys.

Tapusi viceprezidente, K. Harris paskyrė moteris į tris aukščiausias savo biuro pareigas. Tai pabrėžė jos įsipareigojimą kovoti su seksizmu ir rasiniu šališkumu.

K. Harris mėgsta gaminti maistą ir dažnai dalijasi savo šeimos receptais socialinėje erdvėje. Ji netgi mokė senatorių Marką Warnerį gaminti tobulą tuno salotų sumuštinį ir gamino Masala Dosa su komike Mindy Kaling.

K. Harris nuo mažens dalyvaudavo protestuose kartu su savo tėvais. Net būdama 13 metų, ji organizavo protestą prieš draudimą vaikams žaisti ant daugiabučio vejos Kanadoje, galiausiai namo savininkas buvo priverstas atsisakyti draudimo.

Reaguodamas į J. Bideno pasitraukimą, Senato daugumos lyderis C. Schumeris išreiškė pasitikėjimą, kad Demokratų partija susivienys aplink K. Harris ir pasiruoš artėjančiai kovai. Jis pažymėjo, kad šis pereinamasis laikotarpis suteiks galimybę partijai sukurti stiprų ir vieningą frontą prieš respublikonų kandidatą.

„Mes privalome pasinaudoti šia proga ir parodyti Amerikos žmonėms, kad esame pasirengę vadovauti šaliai ir tęsti darbus, kuriuos pradėjo prezidentas Bidenas,“ – sakė Schumeris.

J. Bidenas savo laiške teigė, kad jo pasitraukimas yra „sąžiningas ir patriotiškas veiksmas” ir kad jis tiki, jog tai yra geriausias sprendimas partijai ir šaliai. J. Bidenas, kuris kovoja su COVID-19 infekcija, pabrėžė, kad jo tikslas dabar yra visą dėmesį skirti prezidento pareigų vykdymui iki kadencijos pabaigos. 

J. Bidenas išreiškė savo dėkingumą už palaikymą ir pasididžiavimą pasiekimais per savo kadenciją, įskaitant istorines investicijas į šalies infrastruktūrą, receptinių vaistų kainų mažinimą, pirmosios juodaodės moters paskyrimą į Aukščiausiąjį Teismą ir klimato kaitos įstatymą.

Po J. Bideno pranešimo nemažai įtakingų Demokratų partijos narių išreiškė savo paramą K. Harris. Tarp jų – senatorė Elizabeth Warren, buvęs prezidentas Billas Clintonas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton, kurie viešai parėmė K. Harris kaip kandidatę.
Naujesnė Senesni