Japonijos teismas priėmė svarbų sprendimą translytės moters byloje

Japonijos teismas priėmė sprendimą translytės moters atžvilgiu pripažindamas, kad ji gali teisiškai pasikeisti dokumentus neatliekant privalomosios lyties patvirtinimo operacijos.

Asociatyvi Tong Su/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Teismo sprendimą LGBTQ+ teisių organizacijos vadina pergale, praneša naujienų agentūra AP

Pagal įstatymą, translyčiams asmenims, norintiems, kad jų lytis būtų atitinkamai pažymėta oficialiuose dokumentuose, turi būti diagnozuota lyties disforija ir jiems privalo būti atlikta lytinių organų pašalinimo operacija.

Hirosimos Aukštesnysis teismas praėjusį trečiadienį nusprendė, kad dabartinis reikalavimas galimai prieštarauja Konstitucijai.

Ieškovei, kuri įvardijama kaip 40-ies metų Vakarų Japonijos gyventoja, gimus buvo priskirta vyriška lytis.

Anksčiau žemesnės instancijos teismas jos prašymą pakeisti lyties žymenis dokumentuose neatlikus operacijos atmetė.

Moters advokatai teisme teigė, kad reikalavimas atlikti lyties patvirtinimo operaciją užkrauna ant jos didžiulę finansinę naštą, kelia fizinių nepatogumų, o tai pažeidžia konstitucinę lygių galimybių apsaugą.

Praėjusių metų spalį šalies Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad reikalavimas atlikti operaciją išties prieštarauja Konstitucijai, tačiau grąžino translytės moters bylą į žemesnės instancijos teismą, nurodydamas iš naujo išnagrinėti, ar ieškovė gali išvengti lyties patvirtinimo operacijos.

Šįkart Aukštesnysis teismas konstatavo, kad atliekama hormone terapija yra pakankamas pagrindas pripažinti, kad ieškovės lytis gali būti nustatyta kaip moteriška.

Japonijos LGBTQ+ aljanso nariai ketvirtadienį išplatintame pareiškime Hirosimos Aukštesniojo teismo sprendimą įvardijo kaip pažangų, kadangi „jis gali atverti duris translytėms moterims teisėtai pakeisti lytį neatlikus operacijos“.

Tačiau organizacija akcentavo, kad kai kurie klausimai sprendime lieka neatsakyti, pavyzdžiui, neatsižvelgiama į situaciją asmenų, kurie negali vartoti hormonų. 

Aljansas žada toliau kovoti su translyčių asmenų atžvilgiu taikoma diskriminacija.
Naujesnė Senesni