Dėl Vilniaus miesto tarybos nario žodžių apie homoseksualumą TJA kreipėsi į etikos komisiją

Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos etikos komisiją dėl tarybos nario, Nacionalinio susivienijimo atstovo Almanto Stankūno pasisakymo, galimai žeminančio homoseksualius asmenis.

TJA pirmininkas Artūras Rudomanskis | LGL/A. Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Jeigu tikite mokslu, turite pripažinti: homoseksualumas yra lytiškumo sutrikimas“, – liepos 6 d. „Facebook“ paskyroje pareiškė A. Stankūnas.

Šiuos žodžius kritiškai įvertino socialdemokratas Tadas Vinokuras, jarmo.net komentavęs, kad politikui už tokį pareiškimą turėtų būti gėda.

„Būtų sunku racionaliai įvertinti A. Stankūno komentarą, kadangi jo žodžiai, visų pirma, absoliučiai prieštarauja šiuolaikiniam mokslui, o taip pat – jie yra akivaizdžiai parašyti su intencija kurstyti diskriminaciją prieš LGBTQ+ žmones ir juos stigmatizuoti“, – komentavo T. Vinokuras.

Ekrano kopija

Šią savaitę TJA pranešė, kad kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės etikos komisiją dėl A. Stankūno diskriminacinio pareiškimo prašydama pradėti tyrimą ir įvertinti, ar A. Stankūnas nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso.

TJA pabrėžia, kad homoseksualumas yra natūrali žmogaus seksualumo įvairovės dalis, pripažinta pagrindinių tarptautinių sveikatos organizacijų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO).


Jarmo.net susisiekus su TJA pirmininku Artūru Rudomanskiu, jis tikino, kad tokie politikų pareiškimai gali turėti neigiamą poveikį visuomenei ir ypač LGBTQ+ bendruomenei.

„Pirma, jie legitimizuoja ir stiprina diskriminaciją bei neapykantą, skatindami neigiamus stereotipus ir išankstinius nusistatymus prieš LGBTQ+ asmenis. Antra, jie gali sukelti psichologinę žalą LGBTQ+ bendruomenės nariams, prisidedant prie aukšto streso, depresijos ir savižudybės rizikos tarp šių asmenų. Trečia, tokie pareiškimai gali skatinti visuomenės susiskaldymą ir trukdyti siekti lygybės ir teisingumo“, – akcentavo A. Rudomanskis.

Jis pabrėžė, kad, kaip pažymi ir Lietuvos psichologų sąjunga, homoseksualumo „gydymas“, kitaip dar vadinamas konversine „terapija“, yra laikomas ne tik neefektyviu, bet ir žalingu, nes sukelia ilgalaikius neigiamus padarinius psichinei sveikatai, savivertei ir santykiams.

„Tokie teiginiai prisideda prie chroniško mažumos streso, kuris neigiamai veikia LGBTQ+ asmenų psichikos ir fizinę sveikatą.

Be to, valstybės politikų elgesio kodeksas įpareigoja politikus elgtis teisingai, nesavanaudiškai ir nešališkai, tarnaujant visiems žmonėms vienodai, nepaisant jų seksualinės orientacijos. Tokie diskriminuojantys pareiškimai akivaizdžiai pažeidžia šiuos principus ir kenkia visuomenės gerovei bei pasitikėjimui valdžia“, – tikino A. Rudomanskis.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos etikos komisijos pirmininkas Remigijus Motuzas jarmo.net sakė raginantis politikus susilaikyti nuo „skubotų“ vertinimų apie žmonių tapatybę.

„Ir aš manyčiau, kad nuo skubotų, nepamatuotų vertinimų turėtume susilaikyti“, – kalbėjo R. Motuzas.

„Tai yra kiekvieno žmogaus, turbūt, prigimtinis pasirinkimas“, – pridūrė jis.

Etikos komisijos pirmininkas tikino, kad gavusi skundą komisija vertina, ar tarybos narys tikrai pažeidė etiką, bet pirmiausia tam reikalingas kreipimasis, kurį gali pateikti kiekvienas pilietis.

Jarmo.net mėgino susisiekti su A. Stankūnu, apskųstu etikos komisijai, bet jis į siųstas užklausas iki šiol neatsakė.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) homoseksualumą iš ligų sąrašo pašalino 1992 m. gegužės 17 d. Ši data taip pat tapo Tarptautine diena prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją.


Naujesnė Senesni