Po sprendimo nedalyvauti balsavime dėl civilinės sąjungos – kritikos pliūpsnis socialdemokratams: „Tai yra šlykštu“

Prieš ketvirtadienį vyksiantį paskutinį Seimo pavasario sesijos posėdį pasigirdo svarstymai, kad į darbotvarkę grįš Civilinės sąjungos įstatymas. Tačiau iniciatyvą anksčiau rėmusiems socialdemokratams pareiškus, kad šiame balsavime jie nedalyvaus, pranešta, jog projekto darbotvarkėje nebus.

Rasa Budbergytė | Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Galiu patvirtinti, kad šio klausimo nebus“, – žurnalistus po po trečiadienį vykusio parlamento koalicijos frakcijų seniūnų pasitarimo informavo konservatorių frakcijos Seime seniūnas Andrius Vyšniauskas.

Sako, kad politiniame žaidime nedalyvaus

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė prieš tai tikino, kad frakcija įstatymo nepalaikys, nes socialdemokratai nedalyvaus valdančiųjų tariamame susitarime mainais už balsus civilinei sąjungai palaikyti konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į eurokomisarus.

„Šiuo metu Laisvės frakcija šantažuoja valdančiąją koaliciją, kad, jeigu nebus palaikymo balsų iš koalicijos pusės šiam projektui, tai nebus jų palaikymo Landsbergio kandidatūrai į eurokomisaro postą“, – dėstė R. Budbergytė, pabrėžusi, kad socialdemokratai nebus ta politinė jėga, „kuri sudalyvaus šiame žaidime ir rūpinsis Gabrielaus Landsbergio politine ateitimi“. Apie tai praneša naujienų agentūra ELTA.

Armonaitė socdemų žingsnį vadina „daugiau nei cinišku“

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė trečiadienio paneigė gandus, kad laisviečiai susitarė su konservatoriais mainyti palaikymą Civilinei sąjungai į pritarimą G. Landsbergio galimai kandidatūrai.

„Socialdemokratai, kaip ir visa Lietuva, puikiai žino, kad Prezidentas itin skeptiškai vertina Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į Europos Komisiją. Bet tai netrukdo šiems apie lyderystę svajojantiems politikams iškelti ją kaip priežastį nepalaikyti savo pačių programinės nuostatos – civilinės sąjungos. Daugiau nei ciniška. LSDP noras bausti Landsbergį – apsimestinis.

Deja, ne tik socialdemokratų, bet ir koalicijos partnerių rinkimines nuostatas šiuo klausimu atspindėjo požiūris ir į „Vilnius Pride“ eitynes, kuriame nebuvo nė vienos iš partijų lyderių: nei TS-LKD, nei Liberalų sąjūdžio, nei tų pačių socialdemokratų. Taigi tai – ne Landsbergio klausimas. Tai pataikavimo kitokioms nuotaikoms klausimas. Nusiteikimui, kuris kiršina Lietuvą ir nurašo dalį jos piliečių. Todėl prieš kameras sakoma viena, o už jų – visai kas kita“, – feisbuko paskyroje rašo politikė.

„O mes ir toliau nenuleisime rankų ir ieškosime galimybių, tiek šiame, tiek kitame Seime priimti įstatymą, kuris yra paskutinėje priėmimo stadijoje“, – priduria ji.


Apžvalgininkas: „Tai yra šlykštu“

LSDP sprendimas nepalaikyti Civilinės sąjungos suglumino žmogaus teisių gynėjus, aktyvistus ir dalį politikų.

Apžvalginininkas Simonas Bartulis teigia, kad socialdemokratai „paverčia LGBTQ žmones politine preke“, kuri vertinga tampa tik tiek, kiek partijai leidžia pasiekti savo tikslus.

„Kaip nebelabai jaunas gėjus, kuris visą savo gyvenimą laukė pagarbos trupinėlių, galiu pasakyti tik tiek: tai yra šlykštu. Mano bendruomenės nariai miršta nesulaukę galimybės įteisinti savo šeimų.

Mano bendruomenės nariai su baime laukia, kol šį kamuoliuką užsiims spardyti kiti, homofobiškesni veikėjai kaip Žemaitaitis, Karbauskis. Jiems bus lengviau mus engti tuomet, kai mes neturime jokios teisinės apsaugos“, – situaciją komentuoja jis.

S. Bartulis savo feisbuko paskyroje rašo neteikiantis didelės reiškšmės tam, ar balsavimas dėl Civilinės sąjungos susijęs su G. Landsbergio kandidatūra.

„Asmeniškai nei žinau, nei man rūpi, ar šis klausimas susijęs su kažkieno kandidatūra. Po 20, o gal net ir kokių 7 metų mes neprisiminsime kas buvo mūsų komisaras, kaip dauguma neprisimena kokio tai Andriukaičio ar anksčiau buvusio Šemetos.

Tačiau aš prisiminsiu bent kažkokį, jei ir mažą ir netobulą, žingsnį link lygiateisiškumo. Kas dieną tai jaus ir tos poros, kurios galės sudaryti civilines sąjungas“, – pabrėžė jis.


Teigia, kad balsų galėjo užtekti

Laisvietis, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius tikino, kad jeigu socialdemokratai būtų palaikę Civilinės sąjungos įstatymą, balsų jį priimti galėjo užtekti. 

„2024 m. liepos 18 d. galėjo būti istorinė diena. Diena, kai Seimas priėmė įstatymą, suteikiantį daugiau teisinio saugumo Lietuvos šeimoms. Įskaitant ir tos pačios lyties šeimas.

Taip galėjo būti, nes Seime nebeliko kelių aršiai šiam įstatymui besipriešinusių radikalų. Sutelkę įstatymą palaikančius kolegas iš pozicijos ir opozicijos, galėjome turėti ne tik daugumą, bet ir reikalingą 71 balso kvorumą.
 
Deja, rytojus istorine diena netaps.

Pagrindinė priežastis, kodėl taip nutiko, yra ta, kad viena iš partijų, įsirašiusių civilinę sąjungą savo pačių programoje, nusprendė blokuoti įstatymo priėmimą ir nedalyvauti balsavime.

Civilinės sąjungos įstatymo priėmimas yra laiko klausimas. Mano užduotis yra padaryti taip, kad įstatymas būtų priimtas kuo greičiau. Taip, mano įrankių arsenalas šiandien gali būti ribotas, bet labai klysta tie, kurie mano, kad įmanoma sustabdyti šviesos pergalę.
 
Turime nebaigtų reikalų“, – feisbuke rašo T. V. Raskevičius. 

Naujesnė Senesni