A. Sysas gina socialdemokratų poziciją dėl civilinės sąjungos: tokie įstatymai paskutinę dieną neįtraukiami

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime atstovas Algirdas Sysas atmeta viešai skriejančius kaltinimus dėl partijos sprendimo nedalyvauti ketvirtadienį planuotame Civilinės sąjungos įstatymo priėmime teigdamas, kad balsavimui buvo pasirinktas netinkamas laikas delsiant iki paskutinio pavasario sesijos posėdžio.  

Algirdas Sysas | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kai visa tai daroma paskutinę dieną, galvoti kitaip neišeina, jog tai yra politinis turgus, prekyba poveikiu: jūs man, mes jums galbūt vieną, du balsus numesim. Aš manau, kad per daug rimtas įstatymas, kad taip būtų galima prekiauti“, – „Žinių radijui“ komentavo A. Sysas.

Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete buvo apsvarstyti su projektu susiję pasiūlymai. Tai pakurstė kalbas, kad civilinės sąjungos klausimas grįš į darbotvarkę paskutiniame Seimo pavasario sesijos posėdyje ketvirtadienį.

Tai, kad šiame posėdyje galimai įstatymo projektas bus svarstomas, trečiadienio rytą patvirtino ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tačiau po pietų buvo pranešta, kad Seimas šio klausimo nesvarstys socialdemokratams pareiškus, kad jie nedalyvaus balsavime dėl to, nes konservatoriai tariamai sudarė su laisviečiais susitarimą rasti balsų Civilinės sąjungos įstatymui mainais į eurokomisaro kandidatūros, dėl kurios dažniausiai linksniuojama konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pavardė, palaikymą.

LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė žurnalistams prieš tai teigė, kad socialdemokratai nebus ta politinė jėga, „kuri sudalyvaus šiame žaidime ir rūpinsis Gabrielaus Landsbergio politine ateitimi“.

Rasa Budbergytė | Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.

A. Sysas teigė besidžiaugiantis, kad valdantieji esą susiprato, jog balsuoti dėl Civilinės sąjungos įstatymo paskutinę sesijos dieną nereikėtų. 

„Neslėpiau, kad visą laiką balsavau už tai, kad būtų išspręstos šitų žmonių problemos. Vyniojimas į vatą nieko neišsprendžia – daug kalbame šita tema, bet nieko nepadarome. Tai šiuo atveju mes prekiaujame kitų žmonių likimais spręsdami merkantilinius dalykus, ar bus ponas Landsbergis eurokomisaru, ar ne“, – „Žinių radijui“ sakė politikas. 

Pasak jo, tokius klausimus reikėtų išspręsti Seimo sesijų pradžioje, o ne „vidury vasaros per pratęstą sesiją“. 

„Tokie įstatymai paskutinę dieną prieš himną neįtraukiami – jie per daug rimti. Nes tuomet net jeigu nėra sąmokslo, bet atsiras 10 sąmokslo teorijų, kad kažkas su kažkuo derina, kažkas kažką parduoda. <...> Taigi negalima paskutinę dieną, paskutinę savaitę tokių įstatymų aplamai traukti. Nes akivaizdžiai kyla visokie sąmokslai. Svarstykim tokius įstatymus sesijų pradžioje ir viskas bus gerai“, – ragino A. Sysas.
Naujesnė Senesni