Vengrijoje „Pride“ eitynės sutraukė 30 tūkst. dalyvių

Šeštadienį Vengrijos sostinėje Budapešte daugiau nei 30 tūkst. žmonių žygiavo „Pride“ eitynėse pasisakydami prieš šalyje priimtus įstatymus, nukreiptus prieš LGBTQ+ bendruomenę, praneša žiniasklaida.

Budapešto „Pride“ eitynės (2023 m.) | Christian Lue/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nešini vaivorykštės vėliavomis ir šokdami gatvėse, tūkstančiai eitynių dalyvių žadėjo toliau protestuoti dėl Vyriausybės politikos, nutaikytos prieš LGBTQ+ bendruomenės lygias teises.

„Labai svarbu būti čia ir parodyti, kad mes egzistuojame ir mums rūpi“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė eitynėse dalyvavusi 30-metė Anna Reti, pridūrusi, kad daugelis LGBTQ+ vengrų kasdieniame gyvenime iki šiol susiduria su diskriminacija ir priešiškumu.

Eitynėse dalyvavo įvairių šalių ambasadoriai, tarp jų – ir JAV ambasadorius Vengrijoje Davidas Pressmanas, kuris pabrėžė Jungtinių Valstijų paramą LGBTQ+ teisėms ir pareiškė, kad JAV „visada žygiuos kartu su tais, kurie gina žmogaus orumą ir kovoja už laisvę“.

JAV ambasada Vengrijoje – viena iš 44 institucijų, anksčiau praėjusią savaitę pasirašiusių pareiškimą, kuriuo palaikomos LGBTQ+ eitynės. Šiame dokumente pabrėžiama parama LGBTQ+ bendruomenės nariams „ir jų teisėms į lygybę ir nediskriminavimą, saviraiškos ir taikių susirinkimų laisvę bei apsaugą nuo smurto“, skelbia jurist.org

2021 metais Vengrijoje priimtas įstatymas, faktiškai uždraudęs švietimo įstaigose ir žiniasklaidoje informuoti vaikus apie seksualinę orientaciją, lytinę tapatybę. Įstatymo šalininkai tikino, kad juo siekiama apsaugoti vaikus nuo pedofilijos. Tačiau įstatymas sulaukė gausios žmogaus teisių organizacijų ir LGBTQ+ aktyvistų kritikos, o „Amnesty International“ pareiškė, kad teisės aktu pažeidžiamas žmonių lygiateisiškumas, įtvirtintas tarptautinėje teisėje. 

Nepaisant to, Vengrijos premjero Viktoro Orbano Vyriausybė toliau nuosekliai pasisakė už įstatymą ir teisės aktus, nukreiptus prieš LGBTQ+ bendruomenę.

2020 metais Vengrijos parlamentas priėmė įstatymo pataisas, uždraudusias translyčiams ir interlyčiams asmenims teisiškai dokumentuose pakeisti lytį. Tais pačiais metais šalyje tos pačios lyties poroms uždrausta įsivaikinti vaikus.

Naujesnė Senesni