Tailandas tapo pirmąja Pietryčių Azijos šalimi, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas

LGBTQ+ teisių aktyvistai švenčia – Tailando Senatas Bankoke birželio 18 d. priėmė įstatymą dėl santuokų lygybės, atverdamas kelią šaliai tapti pirmąja Pietryčių Azijoje, pripažinusia tos pačios lyties asmenų santuokas, skelbia „Al Jazeera“.

Asociatyvi Ano Tome/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tailando Aukštieji rūmai praėjusią savaitę antradienį priėmė įstatymą galutinio svarstymo etape – už teisės aktą balsavo 130 senatorių iš 152 posėdyje dalyvavusiųjų, 4 balsavo prieš, o dar 18 – susilaikė.

Dabar įstatymas patvirtinimui keliauja ant Tailando karaliaus Maha Vajiralongkorno stalo. Tikimasi, kad šis įstatymas bus pasirašytas ir įsigalios praėjus 120 dienų nuo jo paskelbimo Karališkajame leidinyje.

Įsigaliojus įstatymui, Tailandas taps trečiąja Azijos šalimi po Nepalo ir Taivano, įteisinusia tos pačios lyties porų santuokas.

LGBTQ+ aktyvistai ir žmogaus teisių organizacijos palankiai įvertino įstatymo projekto priėmimą.

„Šis reikšmingas momentas yra atlygis už nenuilstamą aktyvistų, visuomeninių organizacijų ir už šio įstatymo priėmimą kovojusių įstatymų leidėjų darbą“, – teigiama organizacijos „Amnesty International“ Tailando eksperto Chanatipo Tatiyakaroonwong pareiškime.

„Šiandien po daugiau nei 20 metų trukusios kovos išankstinį nusistatymą nugalėjo meilė. Šiandien galime pasakyti, kad šioje šalyje įteisinta santuokų lygybė“, – sakė parlamento komiteto tos pačios lyties asmenų santuokų klausimais narė Plaifah Kyoka Shodladd.

Įstatymo priėmimas yra „teisingumo ir žmogaus teisių triumfas“, tikino Mookdapa Yangyuenpradorn, žmogaus teisių organizacijos „Fortify Rights“ bendradarbė.

„Kelionė iki šio taško tašką buvo kupina iššūkių, tačiau šis balsavimas žymi istorinę akimirką, vertą švęsti“, – tikino ji.

Teisės aktuose santuoka bus įvardijama kaip dviejų asmenų partnerystė, o terminai „vyras“, „moteris“, „žmona“ keičiami į lyčių atžvilgiu neutralius žodžius. Be to, tos pačios lyties poroms bus suteiktos tokios pat paveldėjimo ir įsivaikinimo teisės kaip ir heteroseksualiose santuokose gyvenantiems žmonėms.
Naujesnė Senesni