Romas Zabarauskas. Kodėl nedalyvavau „Lithuanian Pride“ eitynėse?

Ilgai svarsčiau, ar dalintis savo nuomone apie Pride eitynes. Žinau, kad sulauksiu neapykantos, bet vis dėlto jaučiu pareigą atvirai pasakyti, kaip jas vertinu. Nors esu dėkingas visiems, kurie jungiasi prie kovos už piliečių lygiateisiškumą, tiek praėjusį šeštadienį, tiek kasdien, bet eitynių organizatorius vertinu neigiamai dėl dviejų pagrindinių priežasčių.

Vyčio Mikašausko nuotr.


Romas Zabarauskas, 

režisierius

Visų pirma, nors Vladimirui Simonko tenka padėkoti už drąsą anksti prabilti svarbia lygiateisiškumo tema, vis dėlto tenka pripažinti, jog LGL savo veikla nepasiekia jokių svarių rezultatų ir nepasižymi gera komunikacija.

Visų antra, pagrindinė to priežastis – politikai, kurie tiesiogiai atsakingi už diskriminaciją, nėra šios organizacijos (o ir daugelio kitų aktyvistų) kritikuojami. Atvirkščiai – jiems suteikiama didžiausia platforma. Valdančiosios koalicijos ryškiausi nariai ar partijų atstovai ėjo eisenos priekyje, sakė stulbinančiai egocentriškas kalbas ir tiesiog ciniškai meluodami telkė pilietinį judėjimą savireklamai, dar gi rinkimų išvakarėse.

Atsiprašau, bet man tai – koktu ir tą nujausdamas eitynėse tiesiog nedalyvavau. Kam neaišku, dar kartą tikslinu: mes gyvename demokratinėje parlamentinėje valstybėje, kur didžiausią galią dėl įstatymų turi valdančioji koalicija, todėl ji ir atsako už esamą teisinę bazę visa savo sudėtimi, neišskiriant „atskirųjų nuomonių“.

Kai eitynes rengs Vilnius Pride ar Kaunas Pride organizatoriai, aiškiai formuluojantys politinius reikalavimus, būtinai dalyvausiu, nors ir, beje, nebūtinai pritardamas visoms organizatorių politinėms pažiūroms, bet bent jau jausdamas jų pagarbą istorinėms eitynių vertybėms. Šiuo atveju, negaliu perlipti per savo vertybes ir šlykštų padlaižiavimą ciniškiems politikams vertinu kaip apgailėtiną. Gana yra gana. Tik kai pripažinsime, kas atsako už diskriminaciją, galėsime ją įveikti.

Pykite nepykite, bet tiesiog pasakau, ką daug kas galvoja, bet jau net nedrįsta išsakyti. Ačiū tiems, kas supras.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni