Morgana Danielė. Nuo „narkomanų“ iki „transvestitų“: kodėl turime atsisakyti žeminančių terminų?

„Kaip tai medikai neturėtų vadinti paciento „transvestitu“, jei toks terminas nuo seno egzistavo?" – klykia Veryga iš Seimo tribūnos, piktindamasis naujomis pagarbaus bendravimo gairėmis medikams (ir ne tik) apie tai, kaip bendrauti su LGBTI+ žmonėmis.

Morgana Danielė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


Morgana Danielė, Laisvės frakcijos Seime narė 

morgana.daniele@lrs.lt

Neslėpsiu, klausytis Aurelijaus pasisakymų man beveik visada yra pramoga. Kaip ten viskas apverčiama, susukama, persukama ir kreivai atspindima. Ir visada pranašaujama apokalipsė – dėl Stambulo konvencijos moterys nuspręs nebegimdyti ir tauta išnyks, dėl pluoštinių kanapių šieno visi nutrūks nuo grandinės ir puls jį smilkyti, trupinti, kramtyti, rupšnoti ir kitais būdais vartoti, o jei specialistai pasiskaitys pagarbaus bendravimo su įvairiais pacientais gaires, tai Lietuvą apims leftizmo maras ir įstatymu bus liepta visus vadinti „žmogomis“. Ir taip toliau, ir be pabaigos.
 
Kodėl kalba neturi koreguotis pagal kintančias konotacijas, kodėl turime neigti terminų žeminančias reikšmes ir negalime jų atnaujinti, kad pagarbą puoselėti pradėtume nuo žodžio, lieka neaišku. Nes būtent kalba formuoja mąstymą ir matymą – jei sakau „priklausomybe sergantis žmogus“, matau sergantį žmogų, kurį gydau, jei sakau „narkomanas“, matau... ką matote?

Todėl pasipiktinimas kalbos raida ir įkibimas į praėjusio amžiaus vadovėlius, su „debilais“, „infantilais“, „invalidais“, „transvestitais“ ir, žinoma, nepamirštant „narkomanų“ ir „alkoholikų“, yra tik mažas atspindys žmogaus požiūrio į kitus žmones ir žmogaus teises. Taip veržiasi noras menkinti, žeminti, pašiepti ir išlaikyti viršenybę. Nesvarbu, ar Seime, ar ligoninėje, ar net kalėjime.

Apie poreikį tikslesniems terminams kalbu jau kelerius metus. Tai išlieka svarbu. Ačiū specialistų komandai, parengusiai gaires medikams! Pirmyn ir rodykite pavyzdį.

O apie Seimą. Kaip protagonistas ir antagonistas, o gal ego ir alterego, polemizavome ketverius metus ir tapo kiek nuobodu, nes visi argumentavimo būdai tapo perdėm nuspėjami (išvardinti viršuje). Linkiu Europos Parlamente rasti sau oponentę. O Seime diskusijos nenutrūks – atsiradusią nišą užpildys kažkas naujas. Nekantrauju pamatyti, kas.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni