Londono „Pride“ eitynėse aktyvistai žygiavo už homoseksualų vyrą, Čečėnijoje išgyvenusį tikrą košmarą

LGBTQ+ aktyvistai, šeštadienį žygiavę Londono „Pride“ eitynėse, prabilo apie žiaurią situaciją Čečėnijoje ir liudijo istoriją apie šioje šalyje užpultą homoseksualų vyrą, kuris buvo žiauriai sumuštas vien dėl savo seksualinės orientacijos.

Asociatyvi Clem Onojeghuo/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Organizavo „gėjų valymus“

Pirmieji pranešimai apie tai, kad Rusijos Federacijos sudėtyje esančioje Čečėnijos respublikoje LGBTQ+ žmonės patiria kankinimus, yra žudomi ir įkalinami vadinamosiose gėjų koncentracijos stovyklose, pasirodė 2017 metais. 

Anot žiniasklaidos ir žmogaus teisių aktyvistų, dešimtys vyrų buvo pagrobti ir vėliau kankinti bei nužudyti dėl tikros ar numanomos neheteroseksualios orientacijos.

Čečėnijoje, priklausančioje Rusijai, nuo 2007 m. įsigaliojo Vladimiro Putino valdomo diktatoriaus Ramzano Kadyrovo režimas, šiame regione organizavęs žiaurius „gėjų valymus“.

Išgyveno tikrą siaubą  

Anksčiau Čečėnijoje gyvenęs Dimitrijus (vardas pakeistas) tapo R. Kadyrovo susidorojimo auka. Šį vyriškį išgelbėjo žmogaus teises ginantis Peterio Tatchello fondas.

Dimitrijus šiam fondui pasakojo, kad po to, kai jo artimieji sužinojo, jog jis yra gėjus, jie ėmė jį persekioti. Nors mėgino pabėgti ir gyventi savo gyvenimą, vyras patyrė ir pareigūnų smurtą – jį sugavusi policija Dimitrijų grąžino giminaičiams „prižiūrėti“.

Tačiau tuomet košmaras tik prasidėjo.

„Man pasakė, kad padariau siaubingą gėdą šeimai ir kad mane reikia paauklėti. Jie pradėjo mane mušti ir sakė, kad tik mano kraujas nuplaus gėdą ir nuodėmę, kurią užnešiau šeimai. Buvau daužomas lazda ir taip stipriai sumuštas, kad netekau dantų“, – teigė Dimitrijus.

Vyras viename Čečėnijos kaimų buvo įmestas ir kelias dienas laikytas duobėje. Čia jam kankintojai mėtė duonos trupinius.

„Jie su manimi elgėsi tarsi su laukiniu gyvūnu“, – košmarišką patirtį apibūdino Dimitrijus.

Patirdamas kankinimus ir mušimus, vyras buvo priverstas gerti ir tabletes. Tam, kad būtų išlaisvintas, jis sutiko su tuo, jog kankinimai suveikė. Jis per prievartą buvo sutuoktas.

Pašnekovas dėstė, kad gyveno nuolatinio teroro atmosferoje.

Anot jo, Čečėnijoje įvykdomi ir „nužudymai dėl garbės“.

Po kurio laiko Dimitrijus sulaukė žmogaus teisių gynėjų pagalbos. Dabar jis stengiasi statyti savo gyvenimą iš naujo. 

„Pride“ eitynėse – už tuos, kurie dalyvauti negali

LGBTQ+ teisių aktyvistas, Peterio Tatchello fondo atstovas Pliny Soocoormanee leidiniui „PinkNews“ teigė, kad LGBTQ+ eitynėse Londone dalyvauja būtent dėl tokių žmonių kaip Dimitrijus.

„Man šios eitynės – tai solidarumo ir išsivadavimo šventė. Kasmet žygiuoju už tuos, kurie negali arba vis dar bijo“, – kalbėjo P. Soocoormanee.

„Mes esame čia, mes esame queer ir neketiname pasiduoti“, – pridūrė jis.
Naujesnė Senesni