Laisviečiai kritikuoja prezidento metinį pranešimą: pasigenda palaikymo partnerystei

Laisviečiai išreiškė nusivylimą, kad prezidentas nesugebėjo parodyti aiškios pozicijos dėl žmogaus teisių gynimo, tos pačios lyties porų partnerystės palaikymo ar narkotikų politikos įgyvendinimo. 

Prezidentas Gitanas Nausėda | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienį Seimo narė, laisvietė Morgana Danielė įvertino prezidento Gitano Nausėdos penktąjį metinį pranešimą. Jame šalies vadovas negailėjo kritikos valdančiajai daugumai.

„Apgailestaudamas turiu pasakyti, kad valdančiąją daugumą šiais metais taip pat teko ne kartą ginti nuo jos pačios neapgalvotų veiksmų“, – kalbėjo G. Nausėda.

Tuo metu M. Danielė pastebėjo, jog prezidento kalba buvo pilna skambių frazių apie vienybę ir pagarbą kiekvienam piliečiui, tačiau realių veiksmų, atspindinčių šiuos žodžius, esą trūko.

„Nustoti „skaldyti ir rūšiuoti Lietuvos žmones“, nereikia „nurašyti ištisų žmonių grupių“, „valstybė turi atsisukti į žmones, pirmiausia tuos, kuriems reikia pagalbos ir paramos“, „mums reikalingas kiekvienas pilietis“ – įdomu, prezidentas pats perskaito savo kalbos sakinius, prieš juos dėstydamas iš Seimo tribūnos?

Nes atrodo karikatūriškai. Ištisus ketverius metus neteko pamatyti jokio „telkiančio prezidento“. Tai kur ta paties prezidento aiški ir išreikšta pozicija, kur visas šios institucijos simbolinis darbas, kad apgintume žmogaus teises ir žmonės nebūtų „rūšiuojami“, o svarbus valstybei būtų kiekvienas? Kur principingas palaikymas partnerystei, kur palaikymas adekvačiai narkotikų politikai, kad pagalbą, o ne kalėjimą gautų priklausomybe sergantys žmonės ir šeimos su sunkumų patiriančiais paaugliais, taigi, tie, kuriems „reikia pagalbos ir paramos“?

Bet pasiklausai apie Baltijos kelią ir kaip prezidentas „pajudino ledus" kokiu savo VIENU inicijuotu projektu. Ir lieka aišku – lyderystės Lietuvoje iš šios institucijos dar ilgokai nebus“, – savo feisbuko paskyroje rašė ji.

O štai laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius prisiminė prieš kelis metus nuskambėjusį G. Nausėdos patarėjo pasakymą, kad su LGBTQ+ žmonėmis prezidentas valgo picas.

„Peržengti galimybių ribas“, „negalima dalinti, skaldyti ir rūšiuoti Lietuvos“, „pagarba žmogui grįstos valstybės“, „pasirūpinti pažeidžiamiausiais visuomenės nariais“, „mums reikalingas kiekvienas pilietis“, „nėra per brangių žmonių“, „šeimai draugiškiausia valstybė“ – iš Seimo tribūnos lekia sparnuotos Prezidento metinio pranešimos frazės.

Ir nė karto, nė žodžio apie žmogaus teises. Nes kam tos teisės, kai yra picos.

Prezidento kalbėjimas priminė lietuvišką socialdemokratų rinkiminę programą - kai nori prie plačios krūtinės priglausti kiekvieną, bet tik tą, kuris nesuglamžys tavo šviežiai iškrakmolytų marškinių“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis.
Naujesnė Senesni