KT nagrinės Vyriausybės prašymą įvertinti, ar partnerystės tarp tos pačios lyties porų nebuvimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) vertins, ar partnerystės tarp tos pačios lyties porų neįteisinimas neprieštarauja Konstitucijai, trečiadienį pranešė Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Asociatyvi „Tingey Injury Law Firm“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti Vyriausybės prašymą įvertinti teisinio reguliavimo, susijusio su partnerystės institutu, konstitucingumą“, – savo feisbuko paskyroje rašė ministrė.


„Prieš daugiau kaip 20 metų Seimas priėmė Civilinį kodeksą, kuriame įtvirtintas bendro gyvenimo nesudarius santuokos institutas – partnerystė. Tokiu būdu buvo sukurti teisėti lūkesčiai dėl asmenų konstitucinių teisių į šeimos gyvenimo teisinį pripažinimą. Jie iki šiol nėra įgyvendinti. Konstitucinio teismo prašome įvertinti tokias Civilinio kodekso normas”, – sakė E. Dobrowolska, rašoma Laisvės partijos pranešime.


Kaip teigiama KT pranešime, teismas priėmė nagrinėti Vyriausybės prašymą ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja teisės aktų normos, pagal kurias leidžiamas tik partnerystės tarp vyro ir moters įregistravimas įstatymų nustatyta tvarka.

Vyriausybė kreipimesi pabrėžė, kad iš Konstitucijos kyla pareiga įstatymu nustatyti alternatyvų santuokai šeimos kūrimo pagrindą, kuris būtų efektyvus ir užtikrintų santuokos nesudariusių asmenų konstitucinę teisę į jų šeimos santykių teisinį pripažinimą ir apsaugą.

„Priimdamas Civilinį kodeksą, kuriame įtvirtintas bendro gyvenimo nesudarius santuokos (partnerystės) institutas, įstatymų leidėjas asmenims sukūrė teisėtus lūkesčius dėl jų konstitucinių teisių į šeimos gyvenimo teisinį pripažinimą ir apsaugą garantijos, o sau – pareigą užtikrinti šios garantijos įgyvendinimą, tačiau šios pareigos nevykdo daugiau kaip 20 metų“, – dėstoma Vyriausybės kreipimesi.

Jame taip pat pažymima, kad pagal Konstituciją, saugomos ir ginamos visos šeimos, atitinkančios konstitucinę šeimos sampratą, taip pat ir šią sampratą atitinkančios tos pačios lyties poros.

„Atsižvelgiant į tai, 2000 metais patvirtinto Civilinio kodekso 3.229 straipsnio norma, kiek pagal ją leidžiamas tik partnerystės tarp vyro ir moters įregistravimas įstatymų nustatyta tvarka, pareiškėjos manymu, prieštarauja konstituciniam asmenų lygiateisiškumo principui ir seksualinės orientacijos pagrindu diskriminuoja šeimos santykius faktiškai sukūrusius tos pačios lyties asmenis, pažeidžia konstitucines tokių asmenų teises į teisinę orumo ir privataus gyvenimo apsaugą, todėl pripažintina antikonstitucine. Be to, Civilinio kodekso 3.229 straipsnio nuostata, pagal kurią leidžiamas tik partnerystės tarp vyro ir moters įregistravimas įstatymų nustatyta tvarka, pareiškėjos manymu, pažeidžia Lietuvos Respublikos pagal Konvenciją prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus, kartu sukuria ir Konstitucijos 138 straipsnio 3 dalies nuostatoms prieštaraujančią situaciją, kai neužtikrinamas Konvencijos, kaip sudedamosios Lietuvos Respublikos teisinės sistemos dalies, tinkamas taikymas ir veikimas“, – dėstoma KT pranešime.
Naujesnė Senesni