Joe Bidenas reabilituoja tūkstančius karių, nuteistų dėl seksualinės orientacijos

JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė malonę tūkstančiams karių, kurie per pastaruosius 6 dešimtmečius buvo nuteisti dėl savo seksualinės orientacijos.

Joe Bidenas | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/joebiden


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip rašo „The Guardian“, šis sprendimas susijęs su diskriminaciniu Vieningo karinio teisingumo kodekso 125 straipsniu, pagal kurį nuo 1951 metų buvo kriminalizuojami tos pačios lyties asmenų tarpusavio santykiai. Nors ši norma 2013 metais buvo panaikinta, jos padariniai ir toliau veikė daugelio veteranų gyvenimus.

„Šiandien taisau istorinę neteisybę“, – pareiškė J. Bidenas.

Joe Bidenas | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/joebiden

JAV vadovas pabrėžė, kad asmenys buvo nuteisti „tiesiog už tai, kad yra savimi“. Prezidentas pabrėžė šių žmonių drąsą ir pasiaukojimą, nes jie, nepaisydami diskriminacijos, rizikavo gyvybe, kad apsaugotų savo šalį.

Šis procesas, kaip rašo „The Guardian“, nebus automatinis. Kariškiai ir veteranai, kuriems gali būti taikoma amnestija, turės kreiptis dėl atitinkamo pažymėjimo išdavimo. Tai leis jiems pakeisti savo statusą ir naudotis lengvatomis.

LGBTQ+ teisių aktyvistai pažymi, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas anksčiau, nes J. Bidenas savo pareigas eina beveik trejus su puse metų. Nepaisant to, Baltųjų rūmų administracija pabrėžia prezidento pasiryžimą taisyti istorinę neteisybę.
Naujesnė Senesni