Filmuose ir serialuose atkreipiamas dėmesys į LGBT bendruomenės kultūrą

Jau šį šeštadienį Vilniuje vyks „Lithuanian Pride“ eitynės „Už lygybę!“, kuriose tikimasi sulaukti net 20 tūkst. dalyvių. Dauguma „Pride“ festivalių vyksta kasmet visame Vakarų pasaulyje, minint 1969 m. Stounvalio riaušes Niujorke. Pirmasis LGBT „Pride“ festivalis Lietuvoje vyko 2007 m. gegužę, o nuo 2010 m. vyksta LGBT eitynės.

Love, Simon | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šia tema birželio mėnesį „Disney+“ kanalas į savo LGBT kolekciją įtraukia „National Geographic“ filmą „Pasididžiavimas iš viršaus“ (angl. „National Geographic: Pride from Above“), kuris bus rodomas „Disney+“ kanalu nuo birželio 21 d. Dokumentinis filmas papildo populiarius platformoje jau esančius LGBT filmus „Visi mes svetimi“ (angl. „All of Us Strangers“), „Su meile, Saimonas“ (angl. „Love, Simon“), „Bohemijos rapsodija“ (angl. „Bohemian Raphsody“) ir „FX“ draminį serialą „Poza“ (angl. „FX’s Pose“), rašoma pranešime spaudai.

„Pasididžiavimas iš viršaus“ buvo filmuojamas visuose septyniuose žemynuose

„National Geographic“ filme keliaujama po pasaulį ir stebima, kaip LGBT bendruomenės nariai kovoja už lygybę visuose septyniuose žemynuose, o pasirinktos vietos – netikėtos.

Pavyzdžiui, Kanadoje regime ne triukšmingą Toronto paradą, o Niagaros krioklį, kuris nušvinta visomis vaivorykštės spalvomis, naktiniuose kadruose užfiksuojant įspūdingą reginį. Filme matome, kaip Sidnėjuje gelbėtoji repetuoja paradui skirtą šokį, o Islandijoje dronas stebi, kaip aktyvistai dažo pagrindinę gatvę, kad pagerbtų „Pride“ vėliavą. Filme aiškinama, kaip vaivorykštės spalvų vėliava evoliucionavo iki gatvėje nudažytos „Pride“ vėliavos, ką reiškia papildomos spalvotos juostos ir simboliai, pabrėžiant transseksualų, interseksualų ir skirtingų rasių žmonių įtraukimą.

Filme „Pasididžiavimas iš viršaus“ nuoširdžiai stengiamasi įtraukti įvairias perspektyvas iš skirtingų šalių ir atspindėti įvairovę.
 

Lietuvos žiūrovams gerai žinomi LGBT filmai

Kino pavasaryje rodytoje „Visi mes svetimi“ istorijoje vienišas homoseksualus rašytojas skausmingai grįžta į savo praeitį pradėdamas naujus santykius. Filmas „Visi mes svetimi“ pasižymi savybėmis, kurios visada buvo būdingos režisieriaus Andrew Haigh kūrybai – aštriu suvokimu apie žmogaus prigimtį, troškimą, baimę, netektį ir atkuriamąją ryšio galią. Čia šie aspektai susijungia į unikaliausią asmeninį filmą, o šį jausmą galbūt sustiprina žinojimas, kad scenos su Adamo tėvais buvo nufilmuotos paties režisieriaus vaikystės namuose. 


Komiška, nuoširdi ir jaudinanti istorija „Su meile, Saimonas“ pasakoja apie jauno žmogaus pastangas pažinti save ir netikėtai užklupusią meilę. Šio filmo siužetas kruopščiai įvilktas į konservatyvią struktūrą, o realiame pasaulyje ne visi, atsidūrę Simono situacijoje, turi tokius pasiturinčius namus, rafinuotą ir brangią vinilų kolekciją ar nepriekaištingai liberalią, nesivaržančią šeimą ir draugų ratą, kurių reakcija nesukelia abejonių. 



Filmas „Bohemijos rapsodija“ yra paremtas tikra istorija apie grupės „Queen“ kelionę nuo roko grupės įkūrimo iki dabar jau legendiniu tapusiu 1985 m. pasirodymo „Live Aid“ koncerte Vemblio stadione. Filme pasakojama apie audringą pagrindinio dainininko Fredžio Merkurio kelionę nuo atstumto imigranto, kuris stengėsi rasti savo vietą visuomenėje, iki mylimo ir visame pasaulyje garsaus atlikėjo. 



„FX“ seriale „Poza“ vaidina didžiausias translyčių aktorių būrys per visą televizijos istoriją, taip pat ir rašytojai bei prodiuseriai, tarp kurių transseksualų teisių aktyvistė Janet Mock ir pirmoji transseksuali moteris, koncertavusi Carnegie Hall, Our Lady J. Tai 1980-1990 m. epochą atspindintis serialas apie LGBT subkultūrą JAV afroamerikiečių ir lotynų bendruomenėse, kurios dar tik pradeda save reprezentuoti. 


„National Geographic“ dokumentika „Pasididžiavimas iš viršaus“, filmai „Visi mes svetimi“, „Su meile, Saimonas“, „Bohemijos rapsodija“ ir FX draminis serialas „Poza“ birželio mėnesį rodomi „Disney+“ kanalu.

Naujesnė Senesni