Dėl diskriminacijos prieš translytę darbuotoją restoranas Prancūzijoje įpareigotas atlyginti 15 tūkst. eurų žalą

Su restoranų tinklu „McDonald’s“ bendradarbiaujanti įmonė (franšizė) pripažinta atsakinga už translytės moters patirtą vadovo priekabiavimą ir prieš ją taikytą diskriminaciją, rašo lgbtqnation.com

Asociatyvi Ruslan Simonov/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įmonė buvusiai darbuotojai privalės atlyginti 7 tūkst. eurų žalą, taip pat kompensuoti prarasto atlyginimo dalį, ir iš viso sumokėti beveik 15 tūkst. eurų.

Kaip skelbia žiniasklaida, 2022 m. rugsėjį Syntia D. pradėjo dirbti „McDonald's“ franšizėje Segrėje, Prancūzijoje. Vieną 2023 m. sausio dieną ji į darbą nusprendė atvykti vilkinti moteriškus drabužius, turinti krūtinės paminkštinimus ir pasipuošusi makiažu. Moteris teigė besitikėjusi, kad kolegos ją palaikys.

Tačiau darbuotoja sulaukė transfobiškų vadovo komentarų. Jis liepė nusivalyti makiažą, taip pat iškabinti ženklus, draudžiančius bendradarbiams kreiptis į ją jos pasirinktu vardu.

„Jie mėgino nusiųsti ją į šalia esantį prekybos centrą, kad nusipirktų makiažo valiklio, kuriuo būtų nuvalyti lūpų dažai“, – radijui „France Bleu“ pasakojo viena darbuotojos advokačių Gwenola Vaubois.

Syntia D. atsisakė tai padaryti, tad jai buvo liepta daugiau neateiti į darbą.

„McDonald’s“ franšizės teisininkas tikino, kad vadovas neketino darbuotojos diskriminuoti.

Tačiau teismas nustatė, kad Syntia D. patyrė diskriminaciją dėl lytinės tapatybės, kadangi kolegoms buvo draudžiama kreiptis į ją moterišku vardu, vartoti moteriškos giminės įvardžius.

Buvęs moters darbdavys teismo sprendimą ketina skųsti.

„Mūsų restorane, kaip ir visose kitose šio prekės ženklo įstaigose, į kovą su priekabiavimu ir diskriminacija žiūrima rimtai“, – teigiama franšizės išplatintame pareiškime.

„Vadovai ir direktoriai reguliariai dalyvauja mokymuose“, – priduriama jame.

„McDonald's“ korporatyvinės komunikacijos biuras Prancūzijoje nuo komentarų susilaikė teigdamas, kad į klausimus turėtų atsakyti pati franšizė.
Naujesnė Senesni