Vyriausybė nutarė kreiptis į KT dėl tos pačios lyties porų partnerystės nebuvimo

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) prašydama įvertinti, ar Civilinio kodekso straipsnis, pagal kurį leidžiama partnerystė tik tarp vyro ir moters, neprieštarauja Konstitucijai.

Asociatyvi Violetos Tamelytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„<...> 2000 metais patvirtinto Civilinio kodekso <...> norma, kiek pagal ją leidžiamas tik partnerystės tarp vyro ir moters įregistravimas įstatymų nustatyta tvarka, akivaizdžiai prieštarauja konstituciniam asmenų lygiateisiškumo principui ir seksualinės orientacijos pagrindu diskriminuoja šeimos santykius faktiškai sukūrusius tos pačios lyties asmenis, pažeidžia konstitucines tokių asmenų teises į teisinę orumo ir privataus gyvenimo apsaugą, todėl pripažintina antikonstitucine“, – rašoma Vyriausybės nutarime dėl kreipimosi į KT.

Jame taip pat pabrėžiama, kad kitaip nei konstitucinė santuokos samprata, konstitucinė šeimos samprata yra neutrali lyties požiūriu.

„Prieš daugiau kaip 20 metų Seimas priėmė Civilinį kodeksą, kuriame įtvirtintas bendro gyvenimo nesudarius santuokos institutas – partnerystė. Tokiu būdu buvo sukurti teisėti lūkesčiai dėl asmenų konstitucinių teisių į šeimos gyvenimo teisinį pripažinimą. Jie iki šiol nėra įgyvendinti. Konstitucinio teismo prašome įvertinti tokias Civilinio kodekso normas”, – sakė Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, rašoma Laisvės partijos pranešime.

Kaip rašo LGBTQ+ portalas gayline.lt, gavęs Vyriausybės prašymą KT spręs, ar šį klausimą nagrinėti. Net jeigu būtų pripažinta, kad norma prieštarauja Konstitucijai, anot portalo,  Seimas vis tiek turėtų priimti partnerystę reglamentuojančius teisės aktus.

„Ne paslaptis, jog Seimas jau praeityje yra ignoravęs Konstitucinio Teismo sprendimus. Didelė tikimybė, kad taip nutiktų ir šį kartą. Tiesa, daugiau vilties būtų jei Konstitucinis Teismas pripažintų, jog Civiliniame kodekse sąjungų susiaurinimas iki skirtingų lyčių atstovų prieštarauja Konstitucijai. Tokiu atveju ši nuostata, jos nepataisius, nustotų galioti ir atvertų bent teorinius kelius tos pačios lyties asmenų sąjungoms“, – rašo gayline.lt
Naujesnė Senesni