LVAT: Gyvenimo įgūdžių programa neriboja tėvų teisės auklėti vaikus pagal savo religinius ir dorovinius įsitikinimus

Švietimo, mokslo ir sporto ministro patvirtinta Gyvenimo įgūdžių bendroji programa neriboja tėvų teisės auklėti vaikus pagal savo religinius ir dorovinius įsitikinimus, trečiadienį paskelbė paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT). 

Asociatyvi Javier Trueba/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip skelbiama pranešime, LVAT išplėstinė teisėjų kolegija trečiadienio sprendimu patvirtino, kad švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu patvirtinta Gyvenimo įgūdžių bendroji programa neprieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus.

Išplėstinė teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad programa patvirtinta ne kaip dorovinio ugdymo, o kaip fizinio ir sveikatos ugdymo dalykas. 

„Gyvenimo įgūdžių dalyko tikslas – sudaryti galimybę kiekvienam mokiniui nuosekliai ugdytis gyvenimui svarbius įgūdžius: socialinius ir emocinius įgūdžius ir gebėjimus, sveikos gyvensenos nuostatas, mokytis saugoti savo ir kitų sveikatą ir gyvybę, pasiruošti kurti asmeninius ir profesinius santykius, pasirinkti profesinį kelią bei tapti jautriems ir atliepiantiems kitų asmenų, bendruomenės, visuomenės gerovės poreikius“, – teigiama LVAT pranešime.

Asociatyvi Sam Balye/unsplash.com nuotr.

Teismas konstatavo, kad pareiškėjai konkrečiai neįvardijo, kaip programos nuostatos riboja konstitucinę tėvų teisę auklėti savo vaikus pagal savo įsitikinimus, o išplėstinė teisėjų kolegija taip pat nematė jokio objektyvaus pagrindo konstatuoti, kad programa minėtą tėvų teisę kaip nors ribotų.

LVAT vadovavosi Konstitucinio Teismo 2024 m. kovo 14 d. išvadoje dėl Stambulo konvencijos nuostatų suderinamumo su Konstitucija pateiktais išaiškinimais, kad mokymas valstybinėse švietimo ir mokymo įstaigose yra sudėtinė ugdymo proceso, kuriam didelę reikšmę turi ir šeimos įtaka, visuomenės ir šeimos vertybės, dalis, taigi mokymas valstybinėse švietimo ir mokymo įstaigose pagal patvirtintas programas nepakeičia tėvų auklėjimo pagal savo įsitikinimus namuose.

Išplėstinė teisėjų kolegija vertino, jog vien tai, kad pagal Programą švietimo ir mokymo įstaigose besimokantiesiems būtų pateikiama jos turinį sudaranti informacija, su kuria būtų supažindinami visi mokymo įstaigas lankantys asmenys, nereiškia, kad tėvai neturi teisės pagal savo įsitikinimus vaikų ugdyti namuose. 

„Kitaip tariant, nei pareiškėjų nurodoma aplinkybė dėl Programos privalomumo, nei pareiškėjų akcentuojami Programos turinio aspektai, savaime niekaip nepaneigė ir neapribojo aptartoje Konstitucijos nuostatoje įtvirtintų tėvų teisių“, – akcentuoja LVAT. 

Kaip skelbia BNS, praėjusių metų pabaigoje į LVAT besikreipusi Seimo narių grupė išreiškė abejonę, ar gyvenimo įgūdžių programa moksleiviams nėra nustatomas privalomas ugdymas, nors pagal Konstituciją asmenims iki 16 metų privalomas tik mokslas. 

Gyvenimo įgūdžių programą kritikavo ir dalis politikų bei tėvų organizacijų, kurie Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją kaltino tuo, jog ugdymo proceso metu bus skleidžiama tariama LGBTQ+ propaganda, mokiniai nebus mokomi susilaikyti nuo lytinių santykių, o įgaus žinių apie kontracepciją. 
Naujesnė Senesni